Guvernul ÎNGHEAŢĂ salariile în 2016. Ce drepturi nu vor primi bugetarii anul viitor

0
440

bani portofel foto realtatea

Guvernul a aprobat, miercuri, o Ordonanţă de Urgență care prevede că nici în 2016 nu vor fi acordate o serie de drepturi personalului bugetar, aşa cum s-a întâmplat şi în anii anterior, cum ar fi  tichetele de masă, tichetele cadou sau voucherele de vacanță. De asemenea, nu vor fi plătite orele suplimentare, acestea urmând să fie compensate numai cu timp liber corespunzător, şi nici nu vor fi acordate indemnizații la ieșirea la pensie sau trecerea în rezervă sau retragere. Executivul a decis ca salariile bugetarilor în 2016 să rămână la nivelul lunii decembrie 2015.

Guvernul precizează, într-un comunicat de presă, că, la construcția bugetară,  s-a avut în vedere faptul că, în 2016, asemenea anilor precedenți, nu vor fi acordate o serie de drepturi personalului bugetar (acordarea tichetelor de masă, voucherelor de vacanță, plata orelor suplimentare).

Totodată, cuantumul brut al salariilor de bază/soldelor funcției de bază/indemnizațiilor de încadrare de care beneficiază personalul plătit din fonduri publice se menține în 2016 la nivelul lunii decembrie 2015, în măsura în care personalul bugetar își desfășoară activitatea în aceleași condiții.

Nivelul acestora include majorările salariale aprobate de Guvern și Parlament în cursul acestui an (majorarea cu 25% a salariilor pentru personalul din unitățile sanitare, majorarea cu 15% a salariilor pentru personalul din sistemul de învățământ, majorarea cu 12% a salariilor pentru personalul din instituţiile publice de subordonare locală, majorarea cu 25% a salariilor pentru personalul din sistemul de asistenţă socială, majorarea cu 10% a salariilor pentru restul personalului bugetar, actualizare normă de hrană şi echipament pentru militari şi poliţişti).

Prin urmare, tot în ședința de miercurii, Guvernul a aprobat Ordonanța de Urgență privind unele măsuri referitoare la salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2016, prorogarea unor termene, precum și unele măsuri fiscal-bugetare. Potrivit actului normativ, se va menține aplicarea, și în 2016, a unor măsuri aprobate în anii anteriori, care au ca obiect limitarea cheltuielilor bugetului general consolidat, respectiv: neacordarea de premii, tichete de masă, tichete cadou, vouchere de vacanță, indemnizații la ieșirea la pensie, trecerea în rezervă sau retragere, precum și menținerea la nivelul acordat pentru luna decembrie 2015 indemnizațiilor de care beneficiază unele categorii de persoane (academicieni, revoluționari, artiști).

Citeste mai mult pe RTV.NET