Unul dintre cele mai importante proiecte ale Consiliului Județean Botoșani a fost finalizat. Este vorba despre groapa ecologică de gunoi de la Stăuceni, dezvoltată în cadrul unui proiect de management integrat al deșeurilor și reabilitare a siturilor istorice contaminate, în valoare de peste 143 de milioane de lei.
Groapa de gunoi va fi dată în folosință în cel mai scurt timp, după stabilirea, prin licitație, a operatorului de salubrizare.
Obiectivul general al proiectului îl reprezintă dezvoltarea unui sistem durabil de gestionare a deşeurilor cu reducerea impactului asupra mediului în judeţul Botoşani, prin îmbunătăţirea serviciului de gestionare a deşeurilor şi reducerea numărului de depozite ne-ecologice existente, în conformitate cu practicile şi politicile Uniunii Europene.
Se are în vedere reducerea impactului asupra mediului înconjurător prin reducerea depozitării necontrolate a deșeurilor, a gazelor cu efect de seră, devierea de la depozitare a deșeurilor biodegradabile, eliminarea infestării solului cu dejecții de deșeuri, reducerea infestării surselor de apă și prin închiderea și redarea mediului a două depozite neconforme. Investițiile din cadrul proiectului au vizat:
Construirea unui depozit judeţean ecologic la Stăuceni, cu staţie de sortare şi staţie de colectare levigat;
Construirea a două staţii de transfer la Săveni şi Ştefăneşti şi amenajarea punctelor publice de colectare la staţiile de transfer de la Dorohoi şi Flămânzi;
Închiderea a două depozite ne-ecologice, la Botoşani şi Dorohoi;
Construirea a 1.318 platforme de colectare în întregul judeţ;
Achiziţionarea a 22.960 lăzi de compostare pentru gospodăriile din întregul judeţ;
Achiziţionarea a 7.397 euro-containere de 1,1 mc pentru întregul judeţ;
Achiziţionarea a 25 de vehicule de colectare şi transport/ transfer al deşeurilor pentru întregul judeţ;
Conştientizare, supervizare, asistenţă tehnică.
Valoarea integrală a proiectului este de 143.068.697 lei fără TVA și este finanțat prin fonduri europene cu cofinanțare din partea Consiliului Județean Botoșani prin programul Operațional Sectorial Mediu.
În ceea ce privește construirea centrului integrat de management a deșeurilor din Stăuceni, groapa de gunoi ecologică propriu-zisă, această parte a amplului proiect are o valoare de 47.5 milioane de lei fără TVA și a fost deja realizată, cu câteva luni înainte de termenul avansat de constructori. Contractul de supervizare a fost atribuit asocierii dintre SC Eptisa România SRL, împreună cu Hidroconstrucția SA, Electro-Alfa Internațional SRL și Argif Proiect SRL în calitate de contractori.
Depozitul ecologic de deșeuri are o capacitate de 3,05 milioane de tone în total, din care prima celulă va putea înmagazina 0,95 milioane de tone de deșeuri.
Depozitul de la Stăuceni mai are în perimetrul său clădiri administrative, cântar cu o capacitate de 60 de tone, cu software de gestiune și de etichetare, parcare pentru personal, un centru de colectare civică pentru deșeuri voluminoase și deșeuri periculoase, diverse echipamente și utilaje, un sistem de gestionare gaz și, ca să fie cu totul ecologic, sistem de spălare a roților.
În ceea ce privește tratarea levigatului, acele dejecții care se scurg din deșeuri în procesul lor de degradare, soluţia propusă constă în tratarea biologică în reactor de serie secvenţial şi o tratare fizico-chimică prin utilizarea precipitatului de var și nanofiltrare. Nămolul rezultat în procesele complexe urmează să fie deshidratat și folosit în agricultură ca îngrășământ.
Depozitul ecologic de deșeuri are în componența sa și o stație de sortare care are drept scop reciclarea materialelor care pot fi refolosite. Astfel, stația de sortare are o capacitate de 14.500 de tone/an de hârtie și carton și de 10.000 de tone/an de plastic și metal.
Centrul va fi funcțional după predarea – primirea bunurilor către operatorul de salubrizare licențiat, desemnat în urma procedurii de atribuire a contractului de delegare a gestiunii sau a hotărârii de dare în administrare. Pentru o eficiență cât mai mare a centrului de sortare, cetățenii județului au fost și vor fi informați în continuare cu privire la importanța reciclării și a colectării selective a deșeurilor pe parcursul proiectului. Esențial pentru buna funcționare a centrului este ca toți locuitorii județului să sorteze deșeurile și să le arunce în containerele corespunzătoare.
Groapa ecologică de gunoi, cu toate componentele sale, va fi dată în folosință de îndată ce va fi stabilit, prin licitație, operatorul regional de salubrizare.