22.5 C
Botoșani
joi, 11 august 2022

Ghidul SRI ca să-ţi protejezi telefonul şi contul de email de hackeri, dat publicităţii în urma atacului IT asupra lui Kovesi

sri

Foştii agenţi ai Mossad care au vrut să o spioneze pe şefa DNA, Laura Codruţa Kövesi, rămân după gratii. În acest context, SRI avertizează că spaţiul cibernetic a devenit, practic, un nou câmp de luptă. Experţii în informaţii dau şi câteva sfaturi despre cum putem să ne ferim de hackeri.

Israelienii Ron Weiner şi David Geclowicz, angajaţi ai firmei de investigaţii private Black Cube, au sperat până în ultima clipă că vor fi lăsaţi să se întoarcă acasă sau măcar să fie plasaţi sub control judiciar. Numai că judecătoarea Alina Nadia Guluţanu, de la Tribunalul Bucureşti, a admis, luni, cererea procurorilor Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) şi a dispus ca „sejurul“ în România al celor doi să fie prelungit cu 30 de zile. După gratii.

Asupra israelienilor planează acuzaţii grave: Ron Weiner şi David Geclowicz sunt bănuiţi că ar fi spionat comunicaţiile şi ar fi hărţuit familia şi apropiaţii procurorului-şef al DNA, Laura Codruţa Kövesi. Weiner şi Geclowicz mai au totuşi o şansă. Ei pot contesta decizia de prelungire a arestului preventiv la Curtea de Apel.

Acuzaţiile DIICOT

Ron Weiner şi David Geclowicz sunt în arest preventiv din 3 aprilie, instanţa emiţând pe numele lor mandate pentru 20 de zile.

Iniţial, Tribunalul Bucureşti a dispus ca cei doi să stea în arest 30 de zile, însă Curtea de Apel Bucureşti a redus la 20 de zile măsura preventivă, respectiv până în 22 aprilie. Ron Weiner este acuzat de constituire a unui grup infracţional organizat, acces ilegal la un sistem informatic, transfer neautorizat de date informatice, alterarea integrităţii datelor informatice, operaţiuni ilegale cu dispozitive şi programe informatice, iar David Geclowicz este cercetat pentru complicitate la aceste infracţiuni.

Alţi israelieni vizaţi de anchetă sunt Dan Zorella şi Avi Yanus, foşti ofiţeri de informaţii şi cofondatori şi directori executivi ai firmei Black Cube. Yanus a fost şi el la Bucureşti, dar ar fi reuşit să fugă din ţară în momentul când autorităţile i-au reţinut pe Weiner şi Geclowitz. În acelaşi dosar, săptămâna trecută, procurorii DIICOT au cerut arestarea preventivă în lipsă a lui Yossi Barkshtein, angajat al firmei israeliene Black Cube. Anchetarea grupului de israelieni a fost demarată în luna martie, când tatăl Codruţei Kövesi a primit mai multe telefoane suspecte.
Citeste mai mult Adevărul.ro

ARTICOLE CARE AR PUTEA FI DE INTERES


ULTIMA ORA