0.7 C
Botoșani
miercuri, 29 noiembrie 2023

GHID. Paşii pe care trebuie să îi urmeze românii care călătoresc în străinătate

oameni pe strada

Autorităţile din toată Europa iau măsuri pentru a preveni atacuri teroriste. Cetăţenii români sunt sfătuiţi să urmărească informaţiile oferite de ministerul de externe despre ţările în care vor să călătorească. În ultima perioadă au fost emise mai multe atenţionări legate de pericolul terorist. Franţa şi Suedia sunt printre cele vizate. În Marea Britanie, oficiul naţional de luptă împotriva terorismului a publicat un ghid practic cu paşii pe care trebuie să-i urmeze cei surprinşi de un atac similar cu cel care a avut loc acum o săptămână la Paris.

Ameninţări cu bombe, zone publice evacuate şi teama că un nou atentat ar putea avea loc în Europa au determinat autorităţile mai multor state să ridice gradul de alertă şi să impună restricţii. Primul pas pe care trebuie să-l facă românii care călătoresc în străinătate este să se informeze despre situaţiile de risc pe site-ul Ministerului Afacerilor Externe.

Până acum, oficialii români au emis două atenţionări de călătorie, pentru Franţa şi Suedia, în care se vorbeste despre pericolul terorist. În cazul în care sunt martori ai unui atentat, românii sunt sfătuiţi să urmeze câţiva paşi clari.

Bogdan Stănescu, directorul general al Departamentului Consular al MAE: „Imediat ar trebui să-şi ia măsurile de securitate, de siguranţă pe care trebuie să şi le ia orice persoană, iar în situaţia şi în momentul în care au posibilitatea, să informeze ambasada sau consulatul României. În acelaşi timp, trebuie să informeze şi autorităţile din statul respectiv dacă este martorul unui eveniment de acest gen”.

După atacul terorist de la Paris sute de români au sunat la Ambasada din Franţa pentru a cere infrormaţii.

Bogdan Stănescu, directorul general al Departamentului Consular al MAE: „Marea majoritate a celor care au contactat Ambasada României s-au interesat cu privire la condiţiile de călătorie din Franţa sau de părăsire a teritorului francez, având în vedere informaţii că statul francez a reintrodus controalele la graniţă. Am avut şi o serie de cetăţeni români care au întrebat despre rudele lor pe care nu mai puteau să le contacteze”.

Suedia a ridicat la 4 din 5 nivelul de alertă antiteroristă, o premieră pentru această ţară, considerată una dintre cele mai paşnice din lume.

Citeşte mai mult pe Digi24

ARTICOLE CARE AR PUTEA FI DE INTERES
ULTIMA ORA