10.5 C
Botoșani
sâmbătă, 24 februarie 2024

Gheorghe Ciubotaru a fost eliberat. Omul de afaceri botoşănean va fi cercetat în libertate

ciubotaru dna

După o noapte întreagă de audieri, judecătorii de la Tribunalul București, au decis în această dimineață ca cei trei învinuiți în dosarul Enel să fie cercetaţi în libertate. Anterior, ei fuseseră reţinuţi de procurorii DNA.

Claudiu Dumbrăveanu, vicepreşedinte al ANRE, Florin Gugu, unul din directorii ENEL, şi Gheorghe Ciubotaru, un om de afaceri din domeniul energiei, sunt acuzați că ar fi făcut înțelegeri frauduloase în urmă cărora facturile abonaţilor Enel din Muntenia erau încărcate.


„S-a respins propunerea de arestare preventivă pentru toți inculpații[, a anunţat avocatul lui Claudiu Sorin Dumbrăveanu. Întrebat cum şi-a apărat clientul, el a spus că „legal, cu mijlocalele legale și cu materialul clientului. Atâta timp cât nu există probe…”, a adăugat avocatul.
Schema prin care Enel aplica o dublă taxare pentru certificatele verzi a fost descoperită deANRE în prima jumătate a anului trecut. Autoritatea a cerut companiei să scadă fiecare factură cu 6%. Procurorii susţin însă că vicepreşedintele ANRE, Claudiu Dumbrăveanu, i-a propus directorului Enel, Florin Gugu, reducerea tarifelor cu doar 1,3%. La o factura de 100 de lei, paguba fiecărui client a fost de 4,7 lei.
Peste 3 milioane de consumatori din București și din Ilfov au de suferit.
De câştigat a avut Enel, care a făcut o economie de două milioane şi jumătate de euro, potrivit procurorilor. Compania a fost ajutată de un vicepreședinte ANRE, care nu ar fi acţionat dezinteresat. A condiționat ajutorul de acordarea unor contracte către firmaElectroAlfa International Srl, patronată de Gheorghe Ciubotaru, și el reținut în același dosar, susţin anchetatorii.
Şeful ANRE îi contrazice însă pe procurori. Într-o intervenție la Digi24, el a susţinut că reducerea facturilor ar fi trebuit să fie de 1,3 la sută și a fost operată de toți cei opt distribuitori de energie electrică.
Citeşte mai mult pe Digi24

ARTICOLE CARE AR PUTEA FI DE INTERES
ULTIMA ORA