Prezent la Botoşani, senatorul PSD Mircea Geoană le-a transmis primarilor să profite de proiectele transfrontaliere deoarece este o şansă foarte mare de a accesa fonduri în actualul context politic.
„Vreau ca tot ce înseamnă proiecte transfrontaliere între România, Moldova şi Ucraina să fie luate la mână, actualizate şi prioritizate. Am preluat câteva din sugestiile de natură tehnică sau birocratică. În câteva săptămâni vom avea o prezentare la nivelul Guvernului”,a spus Mircea Geoană, adăugând: „Fiecare primar prezent, aveţi nişte strategii de dezvoltare locală. Vreau să ne uităm cu toţii la strategia de dezvoltare a judeţului Botoşani şi a regiunii în ansamblu. Pentru primăriile care au probleme în cofinanţarea proiectelor transfrontaliere, vă rog să mi le puneţi în materialul pe care domnul prefect îl va transmite oficial către Guvernul României astfel încât să găsim formule prin care să compensăm anumite şubrezenii”.
În plus, senatorul PSD a afirmat că este o şansă foarte mare ca judeţul Botoşani să se dezvolte odată cu de asocierea Republicii Moldova şi Ucrainei cu Uniunea Europeană din punct de vedere comercial.
„Fac un apel către dumneavoastră şi către edilii locali şi către mediile economice. Semnarea acordului de liber schimb şi de asociere a Republicii Moldova şi Ucrainei cu Uniunea Europeană va schimba, din punct de vedere comercial, graniţa Europei. Graniţa rămâne la noi şi e graniţă Schengen dar vom face parte din acelaşi spaţiu comercial. Vreau ca acest lucru să fie fructificat. Este o şansă pe care o aştept de mult şi trebuie să o fructificăm”, a mai spus senatorul PSD.
Interes pentru Vama Racovăţ
Primarii din partea de nord a judeţului i-au solicitat senatorului Mircea Geoană să facă şi acesta demersurile necesare pentru redeschiderea Punctului de Trecere a Frontierei Racovăţ. Lucrările sunt aproape finalizate, s-a modernizat un drum care face legătura cu acest punct de trecere a frontierei şi mai este nevoie doar de voinţa guvernului.
„Din 2010 este închis punctul de trecere a frontierei de la Racovăţ. De atunci tot aşteptăm să se redeschidă. Dacă ne puteţi sprijini şi ne puteţi da o mână de ajutor. Avem proiecte comune cu localităţile din partea ucraineană şi mergem prin punctul Siret. Anul trecut s-a asfaltat drumul”, a spus Marinel Stredie, primarul comunei Cristineşti.
Accesul se va face tot cu paşaportul
„Există posibilitatea ca în viitorul apropiat să trecem graniţa la fraţii noştri de peste Prut, fără paşaport?”, a întrebat Corneliu Aroşoaie, primarul oraşului Darabani. Răspunsul lui Mircea Geoană nu a fost unul afirmativ. Cel puţin pentru următorii ani. „Cu paşaport va fi nevoie. Eu cred că putem intra în spaţiul Schengen, la început cu frontierele aeriene şi în scurt timp şi cu cele terestre. Putem spera ca într-un număr relativ apropiat de ani să avem frontiera Schengen pe Nistru. Important este ca din protejarea în exces a graniţelor să nu facem un impediment pentru comerţ”, a fost răspunsul lui Mircea Geoană.
Despre fonduri şi nevoile judeţului a vorbit şi primarul municipiului Dorohoi. Dorin Alexandrescu i-a transmis lui Mircea Geoană că trebuie investiţi cât mai mulţi bani în infrastructura rutieră a judeţului Botoşani.
„Oraşul Dorohoi este la intersecţia a două drumuri principale care leagă zona judeţului de Ucraina şi Moldova. Majoritatea sumelor din programele transfrontaliere ar trebui să se regăsească în dezvoltarea infrastructurii. Dacă vorbim de investitori şi de locuri de muncă, trebuie să avem şi o infrastructură dezvoltată. Aici este punctul slab. Zona noastră are nevoie de investiţii masive în toare domeniile de activitate”, a spus Dorin Alexandrescu
Mesaj către Ţurcanu
Primarul oraşului Săveni nu a ratat ocazia de a mai trimite încă o săgeata către Florin Ţurcanu, preşedintele PNL şi în acelaşi timp preşedintele Consiliului Judeţean. „Fac un apel public către domnul preşedinte al Consiliului Judeţean, să facă în aşa fel încât proiectul privind aducţiunea de apă de la Prut să nu fie un proiect mort şi să demareze cât mai repede. Suntem într-o întârziere foarte mare. Ar trebui ca în decembrie 2015 să fie gata”, a spus Relu Tîrzioru.