-1.7 C
Botoșani
luni, 6 februarie 2023

Fotbaliști din Liga 1, în vizorul procurorilor pentru pariuri ilegale

fotbal

Mai mulţi jucători de fotbal din prima ligă sunt în vizorul procurorilor, acuzaţi că ar fi pariat zeci de mii de euro pe site-uri sportive ilegale. Regulamentul Federaţiei Române de Fotbal le interzice cu desăvârşire fotbaliştilor să joace la pariuri. Cei prinşi riscă suspendarea pe doi ani şi o amendă de 300.000 de lei din partea FRF.

Fotbaliştii pariori au fost depistaţi întâmplător de inspectorii Oficiului Naţional pentru Jocuri de Noroc, după ce aceştia i-au luat la puricat pe toţi cei 70.000 de români prinşi că au pariat pe site-uri ilegale.

Fotbaliştii din prima ligă au fost printre primii controlaţi, mai ales că, în doar două săptămâni, au jucat sume foarte mari de bani: peste 5.000 de euro fiecare.

Cristinela Odeta Nestor, preşedintele ONJN: „Noi nu identificăm în aceste liste jucători, nejucători, angajaţi ai unei instituţii. Nu avem de unde să ştim acest lucru. Şi nici nu ţine de competenţele noastre. Noi, mai departe, listele respective şi toate informaţiile de care dispunem le-am trimis mai departe instituţiilor competente. (…) Noi am făcut plângere penală. FRF ne-a solicitat o întâlnire, pe care am programat-o săptămâna viitoare.”

Preşedintele Federaţiei Române de Fotbal, Răzvan Burleanu, recunoaşte, voalat, că nu l-a surprins descoperirea făcută de inspectori. El le-a cerut subalternilor să ia măsuri, mai ales că printre pariori ar fi şi fotbalişti de liga întâi.

Răzvan Burleanu, preşedintele FRF: „În momentul de faţă, a început deja o comunicare între Departamentul de Integritate al Federaţiei Române de Fotbal şi reprezentanţii autorităţilor, astfel încât să putem să intrăm în mod oficial în posesia acestor informaţii şi bineînţeles să demarăm anchetele corespunzătoare la nivelul Comisiei de Disciplină a FRF.”

Regulamentul FRF le interzice cu desăvârşire fotbaliştilor să joace la pariuri. Vizate sunt nu doar competiţiile sportive interne, ci toate meciurile internaţionale organizate de FIFA sau UEFA.

„Fapta persoanei care participă direct sau indirect la pariuri sau alte activităţi similare care privesc jocurile din competiţiile organizate sub egida FIFA/UEFA/FRF/LPF/AJF sau care are un interes financiar direct sau indirect în astfel de activităţi se sancţionează cumulativ cu:

a) interzicerea oricărei activităţi legate de fotbal pentru 2 ani

b) penalitate sportivă de 300.000 de lei”, se arată în regulamentul disciplinar al FRF.

Răzvan Burleanu, preşedintele FRF: „Urmează să ne vedem în perioada imediat următoare (…) Colegii mei… Costi Negraru, managerul Departamentului de Integritate, este deja în contact cu ei.”

Un scandal asemănător a paralizat acum opt ani fotbalul din Italia. Echipe titrate, precum Juventus Torino, a fost retrogadată în divizia inferioară, iar jucătorii prinşi că pariau pe propriile meciuri, suspendaţi.

Sancţiunile din partea Federaţiei de Fotbal nu sunt singurele pe care riscă să le primească acum fotbaliştii români cu microbul pariurilor în sânge. Cei care au jucat pe site-urile ilegale sume mai mari de 5.000 de euro riscă şi o amendă de până la 10.000 de lei, din partea Oficiului Naţional pentru Jocuri de Noroc. Cei care au pariat sume mai mici ar putea scăpa cu un simplu avertisment.

Sursa: Digi24

ARTICOLE CARE AR PUTEA FI DE INTERES

ULTIMA ORA