26.6 C
Botoșani
marți, 23 iulie 2024

Fondul forestier din judeţul Botoşani a crescut cu peste 1000 de hectare în ultimii 25 de ani

padure1

Dacă în alte judeţe din ţară pădurile au fost rase în ultimii 25 de ani, în judeţul Botoşani fondul forestier a crescut. Potrivit reprezentanţilor Direcţiei Silvice, în 1990, fondul forestier al judeţului Botoşani este de aproximativ 56.000 de hectare iar acum este de 57.111 de hactare.

Acest lucru se datorează faptului că nu s-a tăiat la fel de mult cum s-a întâmplat în alte judeţe. În plus, în aceşti 25 de ani Direcţia Silvică Botoşani a achiziţionat câteva sute de hectare de teren degradat pe care s-au făcut plantări. Astfel s-a ajuns ca fondul forestier al judeţului Botoşani să crească semnificativ.

„Suprafaţa totală a fondului forestier este de 57.111 hectare. 34.737 de hectare sunt proprietate publică a statului şi 22.374 hectare sunt în proprietate privată şi anume persoane fizice, persoane juridice, unităţi administrativ teritoriale. Procesul de retrocedare s-a apropiat de sfârşit. Pădurea reprezintă 11,5% din suprafaţa judeţului. Cea mai mare suprafaţă din pădurile private se află în paza Direcţiei Silvice. Fără contracte de administrare şi pază mai sunt  aproximativ 2750 de hectare”, a spus Gheorghe Rusu, directorul Direcţiei Silvice Botoşani.

Chiar dacă fondul forestier a crescut cu peste 1000 de hectare, judeţul Botoşani este în coada clasamentului în ceea ce priveşte suprafaţa de pădure.

„Sunt vreo zece judeţe care stau mai rău decât noi. Fondul forestier nu s-a diminuat. El a crescut. S-au preluat în timp o serie de terenuri degradate, câteva sute de hectare, iar suprafaţa fondului forestier s-a mărit. Unele păduri au fost defrişate după revoluţie dar la ora actuală sunt din nou păduri pentru că s-au regenerat. Ca să dispară suprafaţa de pădure trebuie să-i dai altă folosinţă”, a adăugat directorul Direcţiei Silvice Botoşani.

La ora actuală se încearcă achiziţionarea mai multor terenuri degradate, pentru a fi incluse într-un program de împăduriri. Asta înseamnă că în următorii ani, fondul forestier al judeţului Botoşani va creşte.

ARTICOLE CARE AR PUTEA FI DE INTERES
ULTIMA ORA