Primul caz de rabie de anul acesta în județ a fost confirmat, două persoane din comuna Coțușca ajungând la spital după ce au fost mușcate de un câine comunitar. În urma analizelor efectuate s-a stabilit că animalul era purtător al virusului rabic.
În această după amiază, membrii Comitetului Local pentru Combaterea Bolilor s-au întrunit într-o ședință pentru a stabili măsurile care se iau în asemenea cazuri. „Anul trecut, în judelul Botoșani, au fost 16 focare de rabie. Anul acesta, în afara zonei în care nu a fost anul trecut, a apărut primul caz confirmat la un câine, nu i-am găsit încă stăpânul, nu este microcipat. Încercăm să luăm legătura cu toți cei din Coțușca, medicul veterinat a întrebat în stânga, în dreapta, să vedem poate găsim stăpânul. Să știm exact traseul acestuia. Un câine care vineri a fost depistat de către locuitori prin faptul că era foarte agresiv, a mușcat două persoane care ulterior au ajuns la spital. Am discutat cu Direcția de Sănătate Publică, s-a intervenit, s-a început procedura de vaccinare antirabică și protoclul care se face în acest caz.” a spus Teodor Harabagiu, directorul DSVSA Botoșani.
În contextul apariției acestui focar, DSVSA a luat o serie de măsuri, de vineri fiind vaccinate 69 de animale, dintre care 62 de câini și șapte pisici. „Continuăm cu vaccinarea antirabică pe speciile receptive în această perioadă și în acelați timp facem ancheta pentru a vedea de unde provine câinele, sursa care în general este vulpea. Ceea ce vreau să vă spun, astăzi, în laborator am mai primit o vulpe din localitatea Horia, mai târziu vom primi rezultatul, în caz că este pozitiv atunci măsurile vor fi extinse ca și supraveghere și intervenție a noastră.” a mai spus directorul DSVSA.
Printre altele s-a mai stabilit verificarea și înregistrarea câinilor și pisicilor cu și fără stăpân din zonă, interzicerea circulației acestora până la stingerea focarului. De asemnea, se va controla populația de vulpi prin Garda Forestieră și gestionarea fondurilor de vânătoare.