20.1 C
Botoșani
luni, 17 iunie 2024

Focar de pestă porcină la Rădăuți Prut. Opt porci au fost uciși VIDEO

Un nou focar de pestă porcină africană a apărut în județul Botoșani. De această dată nu a mai fost în zona comunei Pomârla ci în nordul județului, pe raza localității Rediu din  comuna Rădăuți Prut.

În cursul zilei de ieri s-a confirmat existența unui nou focar de pestă porcină africană în  județul Botoșani. Imediat autoritățile au intrat în alertă iar astazi dimineață a avut loc o întâlnire a membrilor Consiliului Local de Combatere a Bolilor pentru luarea unor măsuri. Reprezentanții Direcției Sanitar Veterinare au precizat că în gospodaria unui cetățean din localitatea Rediu a fost găsit un porc mort iar rezultatele analizelor au confirmat existența pestei porcine africane. De asemenea, alți doi porci prezentau  semne de contaminare cu acest virus. Acest focar a apărut după ce în urmă cu puțin timp s-au descoperit șase porci morți pe malul Prutului, pe teritoriul Republicii Moldova.

De asemenea, tot ieri s-a luat decizia eutanasierii a porcilor cu suspiciune de pesta. În total este vorba de opt capete porcine eutanasiate, în două exploatații.

În plus, reprezentanții DSV au luat o serie de măsuri. În maxim șapte zile se efectuează  recensământul animalelor atât pe raza comunei Rădăuți cât și a celorlalte comune  învecinate. De asemenea, se va face o campanie de informare a populației.

Primăria Rădăuți Prut trebuie să asigure soluțiile și materialele pentru dezinfecție. Vor fi două filtre în localitatea Rediu, spre Rădăuți Prut și spre Horodistea. Reprezentanții DSV făcut un apel către cetățeni să nu sacrifice porcii până când aceștia nu sunt examinați de către medicul veterinar. Deja sunt informații ca mulți cetățeni din Rădăuți Prut au sacrificat animalele noaptea trecută. Directorul adjunct al DSV a precizat că toți proprietarii porcilor uciși vor fi despăgubiți.

ARTICOLE CARE AR PUTEA FI DE INTERES

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

ULTIMA ORA