19.4 C
Botoșani
miercuri, 11 septembrie 2024

Focar de pestă porcină africană descoperit într-o exploatație din Tulbureni. Peste 100 de animale au fost ucise de autorități

136 de porci au fost uciși de către autoritățile sanitar veterinare în urma confirmării prezenței virusului peste porcine africane (PPA) într-o exploatație din Tulbureni.

Anunțul a fost făcut în această după amiază de către directorul adjunct al Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA), Ovidiu Airimițoaie, în cadrul unei ședințe a Comitetului Local pentru Combaterea Bolilor (CLCB).” Luni, 12 august a fost semnalat de către proprietar și medicul concesionar faptul că în exploatație s-au inregistrat trei mortalități la porci. Au fost recoltate probe, au plecat la laboratorul regional Suceava, tot ieri după amiază s-a înregistrat buletinul de analiză prin care s-a confirmat prezentaț virusului. În cursul zilei de ieri, s-a facut o inventariere a animalelor prezente în exploatație, 136 de animale de diferite categorii. Zona s-a pus sub restricție sanitar veterinară sub semnătura proprietarului pentru a ne asigura că nu părăsește nici un animal exploatația urmând ca astăzi, de urgență să luăm măsuri de stingere a focarului. În momentul de față în momentul declararăii toate animalele se ucid. Până la sosirea buletinului de analiză, proprietarul considerând că nu e PPA a sacrificat 15 animale. Carcasele acestora s-au găsit astăzi, iar diferența de 121 de animale cum am spus, au fost ucise, pătrând toate măsurile de biosecuritate.” a spus directorul adjunct al DSVSA.

Potrivit acestuia, acesta este primul focar din acest an din județul Botoșani. „Dacă până acum am avut liniște epidimiologică în sensul că anul acesta nu a fost înregistrat nici un focar de PPA pe teritoriul județului Botoșani atât la porcul domestic cât și la mistreț, avem această surpriză de a înregistra acest focar. Dacă în 2021 am avut 11 focare la domestic, în 2022 șapte focare, în 2023 12 focare, speram ca presiunea virală din teritoriu să scadă. Nu dăm vina doar pe virus, în cele mai multe cazuri vectorul de transmitere a bolii este omul.” a mai spus Ovidiu Airimițoaie.

Potrivit autorităților, în urma anchetei epidimiologice se va stabili dacă proprietarul va fi despăgubit pentru pierderea suferită sau nu.

Peste porcină africană nu afectează omul!

Virusul pestei porcine africane produce boala la porcul domestic și cel mistreț iar odată apărută în efectiv evoluează cu morbiditate și mortalitate de până la 100%. Nu există vaccin. Singura metodă eficientă ce s-a văzut și s-a mediatizat în teren este ucididerea întregului efectiv de animale, dezinfecția utilajelor, a materialelor, a adăposturilor. În acea exploatație, furajele, așternutul se distruge fiindcă virusul este foarte rezistent în mediul exterior.

ISTORIC Pesta Porcină Africană

În Europa, pesta porcină africană evoluează din 1957, atunci când pe o linie aeriană odată cu resturile alimentare ale călătorilor administrate în hrana porcilor a transferat de pe continentul african pe cel european primul focar din Lisabona, Portugalia. De atunci virusul PPA s-a întins pe tot continentul european. La noi, în 2018 primul focar a fost înregistrat la Satu Mare cu produse din carne de porc și subproduse aduse dintr-o sursă neautorizată, din Ungaria, unde evolua PPA iar apoi boala a apărut și a evoluat într-un mod exploziv în rezervația Delta dunării odată cu trecerea porcilor mistreți transfrontalier din Ungaria.

ARTICOLE CARE AR PUTEA FI DE INTERES

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.





































ULTIMA ORA