1.8 C
Botoșani
joi, 2 februarie 2023

Florin Ţurcanu şi-a pierdut mandatul de preşedinte al Consiliului Judeţean

florin turcanu920

Preşedintele Consiliului Judeţean şi-a pierdut astăzi mandatul câştigat în vara anului 2012. Prefectul Costică Macaleţi emis în această dimineaţă ordinul privind încetarea mandatului preşedintelui Consiliului Judeţean, Florin Ţurcanu.

 

Decizia a fost luată în urma consultării cu reprezentanţii Ministerului Afacerilor Interne şi cu juriştii din Prefectura Botoşani.

„Am emis astăzi ordinul de încetare a mandatului domnului preşedinte Florin Ţurcanu, în urma analizării documentaţiei primite de la Curtea de Apel Suceava şi a răspunsului Ministerului Afacerilor Interne. Are dreptul să conteste acest ordin în termen de zece zile. Instanţa urmează să decidă dacă ordinul rămâne valabil sau nu. În mod normal va trebui să se organizeze alegeri dar ţinând cont că este o chestiune pe rolul justiţie, nu se poate lua o decizie de acest gen”, a spus prefectul Costică Macaleţi.

macaleti costica

În următoarele zile, consilierii judeţeni vor fi convocaţi într-o şedinţă pentru a desemna preşedintele interimar. Cel mai probabil, acesta va fi Gheorghe Sorescu.

„Printr-o şedinţă a Consiliului Judţean, de îndată, din cei doi vicepreşedinţi se va alege un preşedinte. În locul respectivului preşedinte, din rândul consilierilor judeţeni se va alege un alt vicepreşedinte”, a adăugat prefectul.

Florin Ţurcanu a fost condamnat la finalul anului trecut la şase luni de închisoare cu suspendare pentru fals intelectual.

ordin prefect

COMUNICAT PREFECTURĂ

Prefectul Costică Macaleţi a emis astăzi ordinul prin care se constată încetarea mandatului preşedintelui Consiliului Judeţean, Florin Ţurcanu. Curtea de Apel de la Suceava a emis o hotărâre judecătorească rămasă definitivă, potrivit căreia preşedintele CJ este condamnat la o pedeapsă privativă de libertate. Din acest motiv, conform legii administraţiei publice locale, mandatul preşedintelui încetează de drept.

Dată fiind importanţa funcţiei deţinută de preşedintele Consiliului Judeţean şi pentru a putea aplica legea cu o mai mare acurateţe, prefectul Costică Macaleţi a solicitat un punct de vedere al specialiştilor din cadrul Ministerului Afacerilor Interne.

„Am considerat necesară consultarea cu juriştii din cadrul Direcţiei Generale pentru Îndrumarea şi Controlul Instituţiilor Prefectului deoarece sancţiunea dată de Curtea de Apel este cu suspendare şi am dorit să fim siguri că aplicăm legea corect.”, a explicat prefectul de Botoşani.

Răspunsul DGICIP arată, printre altele, că „în baza analizei documentaţiei prezentate, apreciem că suspendarea condiţionată a executării pedepsei într-un interval de timp şi aplicarea termenului de încercare nu determină anularea faptei şi existenţa sancţiunii, ci doar executarea acesteia, care la rândul ei în practica juridică este influenţată de factorii ce analizează periculozitatea faptei (…) Drept urmare opinăm asupra necesităţii aplicării normei de drept în materie, cu atât mai mult cu cât prefectul este „garantul respectării legii şi ordinii publice la nivel local”, ordinul prefectului de constatare a încetării mandatului acţionând pentru prezent în funcţie de situaţia juridică identificată şi neexcluzând prevederile legale în materie, care arată că cel nemulţumit are posibilitatea atacării acestuia la instanţa de contencios.”

Încetarea mandatului preşedintelui CJ are loc la data emiterii ordinului prefectului, preşedintele având 10 zile la dispoziţie pentru atacarea documentului la instanţa de contencios administrativ.

Concomitent cu emiterea ordinului, prefectul de Botoşani a trimis o adresă Consiliului Judeţean prin care înştiinţează consiliul în vederea desemnării unui vicepreşedinte pentru exercitarea atribuţiilor conferite de lege preşedintelui CJ.

ARTICOLE CARE AR PUTEA FI DE INTERES
ULTIMA ORA