2.9 C
Botoșani
vineri, 1 decembrie 2023

Florin Sandu, directorul Modern Calor: “Nu ne putem gandi in acest moment la utopii gen “aer conditionat” in apartamente”

moderncalor intrare920

În urmă cu câteva zile, Botoşani Online a publicat un articol în care omul de afaceri Valeriu Iftime îşi exprima punctul de vedere vis-à-vis de managementul de la Modern Calor, despre măsurile care ar trebui luate de către primăria Botoşani, despre reducerea subvenţiei la căldură şi despre ceea ce ar trebui făcut pentru continuarea investiţiilor şi dezvoltarea sistemului de termoficare.

Valeriu Iftime, preşedintele CA al Elsaco declara că primăria şi conducerea Modern Calor ar trebui să aibă o viziune pe termen lung pentru atragerea unui număr mare de consumatori şi să pregătească noi investiţii. Omul de afaceri vorbea de investiţii în biomasă şi inclusiv de un sistem prin care Modern Calor să asigure iarna căldură şi vara  aer condiţionat.

În urma acestor declaraţii, Florin Sandu, directorul general al Modern Calor, ne-a trimis un drept la replică în care îşi exprimă punctul de vedere vis-à-vis strategia societăţii de termoficare:

“Cu tot respectul pentru omul de afaceri, care prin firma Elsaco ca antreprenor general, s-a implicat in realizarea proiectului de termoficare din municipiul Botosani si trecand peste faptul ca investitia trebuia sa aiba receptia finala pe la sfarsitul anului 2013, lucru care nu este realizat nici la aceasta data, voi face cateva observatii la aceste declaratii.

Cu sprijinul municipalitatii, dar si din surse proprii, au fost facut investitii in sistemul de termoficare din Botosani care au condus la scaderea pretului gigacaloriei de la 491,23 lei la inceputul anului 2011 la 379,18 lei, cu TVA, in 2014, tot in aceeasta perioada pretul gazelor naturale a crescut cu aproximativ 20% si va fi majorat in continuare pana la liberalizarea completa a pietei gazelor in anul 2020. Conform legislatiei in vigoare, preturile la energia produsa in cogenerare sunt reglementate iar subventia este  acordata populatiei.

Sunt convins ca investitiile in sistemul de termoficare vor continua, municipiul Botosani fiind nominalizat in cadrul Programului Operational pentru Infrastructura Mare derulat prin Ministerul Fondurilor Europene in perioada 2015 – 2020. Bineinteles ca nu ne putem gandi in acest moment la utopii gen “aer conditionat” in apartamente,  cand  populatia inregistreaza mari restante la plata caldurii furnizate in sezonul rece, dar analizam printr-un studiu de fezabilitate care sunt cele mai bune solutii, (biomasa, solar, biocombustibili, etc) pentru ca SACET Botosani sa devina un sistem eficient de termoficare conform cerintelor Legii eficentei energetice 121/2014. Totodata, impreuna cu municipalitatea, prin  Programul de reabilitare termica a cladirilor, incepand cu acest an, vor fi incluse in lucrarile de reabilitare si inlocuirea instalatiilor de distributie a agentului termic din blocuri, prin aplicarea solutiei de alimentare a apartamentelor pe orizontala, ceea ca va conduce la cresterea confortului si individualizarea consumului pentru fiecare proprietar”.

ARTICOLE CARE AR PUTEA FI DE INTERES
ULTIMA ORA