-4.4 C
Botoșani
duminică, 5 februarie 2023

Florin Acsinte: “Nea Alin Cazaciuc punea presiune pe jucători. Ne dădea cu varga dar ne făcea bine. Nu știam să lovim mingea…”

Florin Acsinte este unul dintre puținii jucători botoșăneni care în ultimii 20 de ani au confirmat în fotbalul românesc. Prezent în emisiunea Dosarul Zilei de la TeleM, a vorbit despre oamenii care i-au influențat cariera și care l-au ajutat să ajungă în fotbalul profesionist.

Fostul căpitan al FC Botoșani își amintește că în perioada junioratului nu prea juca deoarece erau alte criterii pentru a fi titular. A fost luat de Alin Cazaciuc la echipa satelit a clubului FC Botoșani după care a făcut pasul către prima echipă care evolua în eșalonul secund.

Alin Cazaciuc

“Eu nu jucam la juniori, nu mă băga. Erau vremurile alea când tata, mama, mai cochetau cu câte ceva. Eu nu aveam. M-a luat nea Alin Cazaciuc la ehipa a doua a Botoșaniului iar apoi m-a promovat nea Mișu Ciobanu la prima echipă. Îi mulțumesc toată viața pentru că m-a promovat la prima echipă. Nea Alin Cazaciuc punea presiune pe jucători. Cu varga ne dădea dar ne făcea bine. Mie mi-a făcut bine. Lui Patache i-a făcut bine. Nu aveam timp să spunem nimic. Dacă dau timpul înapoi, mare dreptate avea. Nu știam să lovim mingea cu dreptul, cu stângul, cu latul, cu exteriorul. Nu știam să facem o preluare. Nu știam să dăm o centrare. Ne dădea cu varga. Ai greșit cinci, cinci la fund. Presiune permanent aveam. La Poștă era praful ăla la mijlocul terenului, dacă făceam o posesie, nu ne mai vedeam. Dar nu aveam timp să spunem ceva. Noi am fost obișnuiți cu munca. Nu am ajuns pentru că am fost talentat. La fel și Andrei Patache. A muncit foarte mult și de aceea îl apreciez. Și la momentul acesta joacă și o face foarte bine”, spune fostul căpitan al FC Botoșani.

Florin Acsinte are 148 de meciuri și 3 goluri în prima ligă, 174 de meciuri și 8 goluri în Liga a II-a, două meciuri în Europa League și a câștigat Cupa României și Supercupa României cu FC Voluntari. A debutat la FC Botoșani în ediția de campionat 2005/2006 și a jucat timp de zece sezoane și jumătate pentru formația locală. În cariera de jucător a mai evoluat la Dinamo II (2009/2010), Pandurii Tg. Jiu (2015/2016), FC Voluntari (2016/2018) și Hermannstadt (2018/2019).

“De ce în ultimii 20 de ani nu a mai crescut niciun junior?”

Fostul căpitan al FC Botoșani consideră că la nivel de copii și juniori este o mare problemă și că nu se lucrează așa cum ar trebui. El spune că antrenorii de la grupele de copii și juniori au condiții bune în acest moment și că ar trebui să formeze jucători de valoare pentru FC Botoșani.

“Acum avem condiții la Botoșani. Nu putem spune că nu avem terenuri. Nu avem antrenori. De 20 de ani, doar eu cu Patache am fost promovați. Nu mai văd pe nimeni la FC Botoșani. Eu nu cred că dacă ar fi un junior bine pregătit, antrenorul de la prima echipă nu l-ar băga în teren. De 20 de ani, acești antrenori nu au ridicat niciun jucător. Eu mi-aș pune un semn de întrebare. De ce în ultimii 20 de ani nu a mai crescut niciun junior? Au autocar, preparatori, echipament, terenuri, masă. Noi nu aveam nimic, veneam cu hainele de acasă. Eu dacă aș antrena de 20 de ani și să nu scot niciun jucător, mi-aș rupe licența. Dacă în cinci ani la Elită nu scot un jucător, înseamnă că nu am ce să caut. Doar să câștig niște bani… Nu e normal ca de 20 de ani să nu iasă niciun jucător”, a mai spus Florin Acsinte.

După ce și-a agățat ghetele în cui, Florin Acsinte a fost pentru o scurtă perioadă în staff-ul lui Marius Croitoru. Este decis să-și înceapă cariera de antrenor și speră ca într-o zi să fie principal la o echipă din Liga 1.

“Eu am licență de preparator fizic și sunt în anul doi la școala de antrenori. Am venit cu Marius Croitoru la echipă și am plecat o dată cu el. Eu aș fi vrut să rămân dar nu mi-a propus nimeni. Îmi doresc să antrenez în prima ligă”, a adăugat Florin Acsinte.

ARTICOLE CARE AR PUTEA FI DE INTERES

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here
ULTIMA ORA