-2.5 C
Botoșani
luni, 4 decembrie 2023

Firmele de transport din Botoşani au luat o mare ţeapă de la Guvernul Ponta. Nu şi-au recuperat niciun leu din acciza de 7 cenţi pe carburant

Autobuze (2)

De la 1 aprilie, Guvernul Ponta a a majorat cu 7 cenţi acciza pentru carburanţi justificând faptul că banii sunt pentru construcţia de autostrăzi. În acelaşi timp, Ponta anunţa că transportatorii îşi vor recupera o parte din cei şapte cenţi numai că acest lucru nu s-a întâmplat.

Reprezentanţii firmelor de transport susţin că recuperarea banilor este o chestiune doar teoretică doarece nimeni nu a încasat niciun leu până în momentul de faţă. Procedura este extrem de greoaie, trebuie făcute zeci de documente şi nu se ştie câţi bani vor reuşi să încaseze. Cert este că au trecut aproape şase luni de la introducerea accizei iar transportatorii din judeţul Botoşani nu şi-au recuperate niciun leu. În schimb, au plătit sute de milioane de lei în plus, bani care au ajuns în bugetul statului iar autostrăzile promise de Ponta nu există.

“Sunt nişte condiţii care trebuiesc îndeplinite pentru a recupera acei bani. Alţi au început să facă demersurile dar nu au încasat bani. Niciun transportator din ţară nu a încasat până acum banii. Trebuie trei-patru dosare. Se face o documentaţie întreagă la fel ca la recuperarea TVA-ului. Aprobă Autoritatea Rutieră Română, apoi te controlează ANAF-ul după care cei de la Finanţe trebuie să facă plata sau să compenseze cu datoriile pe care le are transportatorul. Am înţeles că în octombrie vor fi două-trei firme care vor încasa o parte din bani”, ne-a declarat Marian Apetrei, patronul firmei Apetrans.

Transportatorii din vestul ţării au preferat să alimenteze din Ungaria, unde preţul carburantului este mai mic decât în România. În acest fel, ei au făcut economie la bugetul societăţilor şi nici nu mai stau la mâna Ministerului de Finanţe pentru recuperarea banilor.

ARTICOLE CARE AR PUTEA FI DE INTERES
ULTIMA ORA