16.6 C
Botoșani
luni, 9 septembrie 2024

Festivalul Căiuţilor la Moşia Cai de Vis de la Vf. Câmpului. Spectacol cu cai şi căiuţi, sute de spectatori şi promisiunea că va urma un festival naţional GALERIE FOTO-VIDEO

vf campului festivalul caiutilor (22)

Moşia Cai de Vis de la Vf. Câmpului a organizat astăzi, a treia ediţie a Festivalului Căiuţilor, eveniment care a adunat sute de spectatori dornici să vadă cele mai cunoscute ansambluri din judeţul Botoşani. Deşi evenimentul nu a fost mediatizat, au venit foarte mulţi oameni din ţară special pentru a urmări obiceiurile din zona Botoşaniului.

În deschidere, doi dintre angajaţii Moşiei Cai de Vis au făcut o demonstraţiei de echitaţie i-a încântat pe toţi cei prezenţi. După scurta demonstraţie, au intrat în „arenă” căiuţii. După o paradă a costumelor, fiecare formaţie şi-a prezentat programul.

De organizarea evenimentului s-a ocupat omul de afaceri Valeriu Iftime, principalul finanţator al FC Botoşani. Văzând că acest festival începe să aibă succes, Valeriu Iftime îşi propune ca în următorii ani să îltransforme într-unul de nivel naţional, cu mult mai multe formaţii şi ansambluri din ţară.

„Suntem la a treia ediţie şi suntem din ce în ce mai perseverenţi. Am început acum trei ani cu o chestiune timidă, în fermă. Anul trecut am chemat Cordăreniul şi Hlipiceniul. Anul acesta am fost un pic mai atenţi şi am încercat mai atenţi şi am adus formaţii renumiteîn zona noastră. Am invitat vreo 15 formaţii din judeţele Botoşani şi Suceava. Am discutat şi cu cei de la Direcţia de Cultură ca să mă ajute în organizare. La noi, la Vf. Câmpului, totul înseamnă căluţ. Suntem la Moşia Cai de Vis care are ca emblemă calul. Eu mi-aş dori să facem un festival din ce în ce mai mare. Acum vreo trei ani am început şi un maraton cu bicicletele. Am plecat de la 30-50 de oameni iar anul trecut au fost 200. Este o acţiune pe care vrem să o amplificăm”, ne-a spus Valeriu Iftime.

La evenimentul de astăzi a fost prezent şi Cornel Şfaiţer, preşedintele clubului FC Botoşani, la rândul său un mare iubitor al tradiţiilor şi obiceiurilor de iarnă. Cornel Şfaiţer a venit cu o formaţie de căiuţi de la Vorona, locul unde obiceiurile de iarnă s-au păstrat de sute de ani. Ambii finanţatori ai FC Botoşani au această pasiune comună pentru tradiţie şi spectacol iar Valeriu Iftime spune că tocmai de aceea se înţeleg foarte bine şi colaborează de foarte mult timp.

„De aceea rezonăm în toate lucrurile acestea care ţin de spectacol. Până la urmă, fotbalul este un spectacol. Festivalul de astăzi este o chestiune făcută pentru prieteni dar oricine poate veni să vadă spectacolul. Bucuria este de partea noastră”, a mai spus Valeriu Iftime.

De la festivalul de astăzi nu au lipsit celebrii Căiuţi Albaştri de la Hlipiceni. Cel care se ocupă de această formaţie spune că la Hlipiceni aceste obiceiuri se păstrează de peste o sută de ani şi că vor fi continuate mult timp deoarece tinerii se implică în tot ce înseamnă tradiţii, obiceiuri şi cultură.

„Căluţul Albastru a primit acest nume de la mantia albastră a călăreţului. Normal erau Căiuţii din Hlipiceni iar ulterior a fost botezat Căiuţul Albastru. Mantia este albastră, fustele albe reprezintă sinceritatea ţăranului român iar opincile reprezintă simplitatea ţăranului. Este o tradiţie de peste o sută de ani la Hlipiceni. Sper să o păstreze şi copiii noştri”, ne-a spus coregraful Mihai Hrapiuc.

Ediţia din acest an a festivalului a fost organizată în colaborare cu Direcţia Judeţeană pentru Cultură, instituţie care în ultimii ani s-a implicat foarte mult în tot ceea ce înseamnă tradiţii şi obiceiuri. Dănuţ Huţu, directorul Direcţiei Judeţene pentru Cultură spune că dansul căiuţilor are peste 2000 de ani şi că în judeţul Botoşani tradiţia s-a păstrat mult mai bine decât în alte zone ale ţării.

„Într-o Europă care pe zi ce trece îşi pierde identitatea autentică, identitatea culturală, noi dovedim aici, în nord de ţară, la Botoşani, că aceste tradiţii care au peste 2000 de ani se păstrează. Suntem bucuroşi că organizăm astfel de festivaluri la Botoşani. Este esenţial pentru un popor să demonstreze că are nişte lucruri care se păstrează milenii”, a declarat Dănuţ Huţu.

vf campului festivalul caiutilor (1) vf campului festivalul caiutilor (2) vf campului festivalul caiutilor (3) vf campului festivalul caiutilor (4) vf campului festivalul caiutilor (5) vf campului festivalul caiutilor (6) vf campului festivalul caiutilor (7) vf campului festivalul caiutilor (8) vf campului festivalul caiutilor (9) vf campului festivalul caiutilor (10) vf campului festivalul caiutilor (11) vf campului festivalul caiutilor (12) vf campului festivalul caiutilor (13) vf campului festivalul caiutilor (14) vf campului festivalul caiutilor (15) vf campului festivalul caiutilor (16) vf campului festivalul caiutilor (17) vf campului festivalul caiutilor (18) vf campului festivalul caiutilor (19) vf campului festivalul caiutilor (20) vf campului festivalul caiutilor (21) vf campului festivalul caiutilor (23) vf campului festivalul caiutilor (24) vf campului festivalul caiutilor (25) vf campului festivalul caiutilor (26) vf campului festivalul caiutilor (27) vf campului festivalul caiutilor (28) vf campului festivalul caiutilor (29) vf campului festivalul caiutilor (30) vf campului festivalul caiutilor (31) vf campului festivalul caiutilor (32) vf campului festivalul caiutilor (33) vf campului festivalul caiutilor (34) vf campului festivalul caiutilor (35) vf campului festivalul caiutilor (36) vf campului festivalul caiutilor (37) vf campului festivalul caiutilor (38) vf campului festivalul caiutilor (39) vf campului festivalul caiutilor (40) vf campului festivalul caiutilor (41)

ARTICOLE CARE AR PUTEA FI DE INTERES





































ULTIMA ORA