17.2 C
Botoșani
miercuri, 10 august 2022

Fermierii își vor putea amenaja puncte de sacrificare a animalelor

O propunere mai veche a asociației Moldooovis ar putea fi în sfârșit aprobată de Ministerul Agriculturii și ANSVSA. Este vorba de realizarea punctelor de sacrificare a animalelor la poarta fermelor.

“Suntem într-un stadiu destul de avansat de a promova un nou ordin al președintelui ANSVSA pentru a permite autorizarea punctelor de sacrificare la poarta fermei. Am avut o discuție cu ministrul Agriculturii la Sibiu și și-a exprimat disponibilitatea de a media discuția între producători și ANSVSA. Odată ce avem sprijinul domnului ministru, sperăm să putem realiza aceste puncte de sacrificare. Eu cred că până în luna august vom avea acele puncte de sacrificare. Mă interesează să apară actul normativ al ANSVSA după care fermierul va trebui să își amenajeze un astfel de centru”, a precizat Ionică Nechifor, președintele Asociației Moldoovis.

El spune că amenajarea unui astfel de punct de sacrificare nu costă foarte mult.

“Va trebui o camera racordată la apă și canalizare, un scripete pentru sacrificare plus o cameră frigorifică. Sunt acele aparate de aer condiționat sau un aparat frigorific care asigură o temperatură constată. Cheltuiala nu este foarte mare. Vom avea o creștere a consumului de carne de oaie, pe toată perioada anului și nu doar la Paște. Vrem ca din luna august, când începe reforma, acele animale să fie valorificate imediat la un abator. Eu dacă am 30 de oi la reformă, nu trebuie să le mai vând în viu ci pot să le sacrific în timp. Eu ca fermier obțin un venit mai mare iar botoșăneanul va avea de unde cumpăra carne de oaie. În felul acesta, fermierul nu va mai vinde la negru, fără avizul medicului veterinar. După apariția actului normativ și realizarea centrelor de sacrificare, sunt dispus să mai achiziționez rulote care să îndeplinească toate condițiile pentru a comercializa carne. Vor fi două rulote, una cu carne și preparate din carne iar cealaltă cu lactate”, a mai spus Ionică Nechifor.

ARTICOLE CARE AR PUTEA FI DE INTERES

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here
ULTIMA ORA