25.6 C
Botoșani
duminică, 28 mai 2023

Fermierii ies în stradă și vor bloca camioanele cu cereale din Ucraina: “Nu suntem slugi în țara noastră, nu suntem sclavi”

Fermierii din județul Botoșani se pregătesc să blocheze camioanele cu cereale care vin din Ucraina. Ei spun că vor bloca punctele de trecere a frontierei și Vama din Cătămărăști Deal. Inițial, protestul era programat pe 27 martie dar se va amâna câteva zile deoarece sunt discuții cu reprezentanții mai multor federații din agricultură pentru a se realiza o acțiune la nivel național.

Deja reprezentanții fermierilor botoșăneni au cerut autorizație pentru a protesta pentru a bloca accesul în Vama Botoșani iar primarul comunei Mihai Eminescu a anunțat că va aproba acest protest.

“Fermierii din județul Botoșani vor bloca Vama. Vama Botoșani fiind pe teritoriul comunei Mihai Eminescu, au solicitat autorizație pentru protest. Vor bloca drumul și intrarea în Vamă. Le dau acceptul. Noi nu primim sprijinul Uniunii Europene, suntem doar buni de plată pentru acest război, suntem doar contribuabili. Dacă acest protest ar fi la nivel național, ar fi foarte bine. Nu contează că ministrul e PSD sau PNL. Nu suntem slugi în țara noastră, nu suntem sclavi”, a spus Verginel Gireadă, primarul comunei Mihai Eminescu.

Fermierii sunt revoltați că se aduc cereale la prețuri foarte mici din Ucraina iar ei nu își pot valorifica producția, în timp ce ajutorul de la Uniunea Europeană este în bătaie de joc.

“Se aduc cerealele la jumătate de preț și au invadat piața din România. Retailerilor le convine să aducă de acolo, deși sunt de proastă calitate. Au umplut portul Constanța, nu mai cumpără de la noi. Pe mine mă obligi să dau la un preț mai mic decât este costul de producție. Motorina, erbicidele, semințele, îngrăsămintele, lucratul, utilaje, oameni angajați… În condițiile astea, eu nu îmi mai permit să cumpăr erbicide, îngrășământ, nu mai fac 6-8 tone de grâu la hectar ci o să fac 3 tone. Am avut grijă să omorâm tot ce înseamnă industrie românească. Toate guvernele și-au bătut joc de România iar șmecherii de afară au făcut în așa fel încât să ne omoare economia. Noi nu primim subvenții ca în celelalte state europene. La ei vorbim de 500-600 de euro la hectar iar la noi e 170 de euro. Acum ai pierdut zeci de milioane de euro. Toți funcționarii, împreună cu ministrul Agriculturii, trebuie să plece acasă”, a mai spus Verginel Gireadă.

ARTICOLE CARE AR PUTEA FI DE INTERES

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name hereULTIMA ORA