14.5 C
Botoșani
luni, 15 aprilie 2024

Fenomenul mierii aduse din China: Intră în țară cu 1 dolar/kg și se amestecă cu puțin de-a noastră. Pe etichetă scrie 100% miere românească

miere de albine foto jurnalul.ro

Deşi România este printre cei mai mari producători de miere din Europa, românii au ajuns să consume miere autohtonă amestecată cu miere din afara Europei, în special din China şi din America Latină, produsul fiind vândut drept miere românească, ceea ce pune în pericol sănătatea consumatorilor, spune preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Albine din România (ACA), Ioan Fetea.

Apicultorii se plâng că, în magazine, mierea ajunge și la 8 lei kilogramul ceea ce le pune în pericol prețul pe care ei ar trebui să îl obțină pe kilogram.

”Sfatul nostru pentru consumatori este să citească eticheta în primul rând să vadă de unde provine mierea, și în al doilea rând să se uite la preț. Dacă acesta este dubios de mic atunci clar că ceva nu este în regulă. Adică este o diferență evidentă între mierea care se vinde cu 8 lei borcanul și cea care se vinde cu 30 de lei”, ne-a declarat Constantin Dobrescu, vicepreședinte al Federației ROMAPIS.

Pe de altă parte, Ioan Fetea spune că apicultorii i-au solicitat ministrului Agriculturii să modifice legislaţia, astfel încât să se interzică amestecul de miere românească.

”Se aduce miere din China, Argentina, Mexic cu 1 dolar pe kilogram, se amestecă cu puţină miere românească şi se vinde pe piaţă ca fiind miere 100% românească. Şi scrie pe etichetă ‘miere UE şi non UE . Aceşti comercianţi îşi bat joc de consumator, românul nu ştie ce consumă. De fapt, mâncăm altceva, nu miere”, a menţionat reprezentantul apicultorilor.

România importă anual între 1.500 şi 2.000 tone de miere, ceea ce reprezintă în jur de 10% din producţia naţională.

Sursa: Agrointel.ro

ARTICOLE CARE AR PUTEA FI DE INTERES
ULTIMA ORA