2.9 C
Botoșani
vineri, 1 decembrie 2023

Fenomenul copiilor lasati singuri acasa de catre parintii plecati peste hotare, capata accente tot mai dramatice la Botosani. Zeci de copii ajuns la spital cu tulburari de comportament si tentative de suicid

spital psihiatrie (9)

Scolari mici sau adolescenti, ramasi in grija rudelor sau a fratilor mai mari se confrunta cu probleme serioase. Doar in acest an, 85 de minori au ajuns, in sectia de psihiatrie pediatrica cu tulburari de comportament, depresie sau tentative de suicid.

Este o realitate grava, spun medici care sustin ca lipsa parintilor le poate afecta dezvoltarea.

„Cu siguranta are un impact negativ asupra echilibrului emotional al copilului, pentru ca acel copil ramas fara parinte, si asta daca se intampla la varste fragede sau in adolescenta care este o varsta vulnerabila poate sa determine aparitia la copil si la adolescent a unor probleme emotionale si de comportament foarte grave.De exemplu, tulburari de anxietate, tulburari depresive, copii care datorita plecarii parintilor in strainatate pot avea ideatie suicidala”,a declarat Laura Jijie, medic coordonator compartimentul de psihiatrie pediatrica.

Grav este ca multi dintre acesti adolescenti cad prada viciilor. Au fost 10 minori cu consum exagerat de alcool si alti 10 cu consum de etnobotanice.

„Numarul este cu mult mai mare decat cei care au ajuns la noi pentru ca din discutiile pe  care le-am avut cu ei in grupul de prieteni pe care il frecventeaza consumul este foarte mare.Nu detinem noi date concrete cu incidenta exacta a numarului celor care consuma etnobotanice. Cei care sunt la noi sunt cei care din cauza dozelor, din cauza  efectelor, au ajuns in urgenta si ulterior la noi”, a spus Laura Jijie, coordonator compartimentul de psihiatrie pediatrica.

Potrivit datelor, in judetul Botosani, 1.700 de minori au unul sau ambii parinti plecati la munca in strainatate.

spital psihiatrie (5) spital psihiatrie (7)

ARTICOLE CARE AR PUTEA FI DE INTERES
ULTIMA ORA