Interzise inca din anul 2012, etnobotanicele continua sa faca ravagii la nivelul judetului Botosani. In fiecare an, zeci de adolescenti pierduti ajung la spital, in urma consumului de aceste substante psihoactive.
Potrivit reprezentantilor Centrului de Prevenire, Evaluare si Consiliere Antidrog, in anul 2016, nu mai putin de 79 de tineri au ajuns in mainile medicilor, dupa ce au consumat etnobotanice, aceste ierburi otravitoare vandute la colt de strada si mai nou si in mediul online.
Numarul nu a crescut foarte mult de 2015 cand s-au inregistrat 72 de cazuri de urgente medicale cauzate de consumul de etnobotanice.
„Am reusit sa mentinem acest consum de etnobotanice la nivelul anului 2015. Va reamintesc ca in 2013, 2014 se dubla numarul acestor consumatori de la an la an. Tot in anul 2016 au fost 63 de urgente medicale din cauza abuzului de medicamente, 10 urgente medicale din cauza consumului de substante volatile si 70 de tentative de sinucidere pe fondul consumului de alcool sau medicamente”, a declarat Vlad Axinciuc, coordonator Centrul Antidrog Botosani.
Acesti tineri pierduti sunt stabilizati in urgenta, dupa care sunt transferati la sectia de psihiatrie unde primesc ajutor medical de specialitate. Problema este ca multi dintre ei recidiveaza.
„Dupa ce pacientul isi revine este dirijat catre sectia de psihiatrie unde exista un compartiment care se ocupa cu tratarea acestor pacienti cu probleme de toxicologie si consum de droguri. In general acestea sunt persoane tinere, o parte dintre acestea declara cand ajung la noi ca au consumat din curiozitate”, a declarat Petre Radauceanu, medic sef UPU-SMURD. Autoritatile au incercat prin diverse metode sa combata fenomenul, dar incercarea acestora a esuat.
„Vreau sa tineti cont si de faptul ca acest fenomen, mai nou a migrat si in mediul online. Deci tot ceea ce s-a facut anul trecut nu a dus decat sa conduca la faptul ca acei vanzatori sa migreze in mediul online. Nu mai stau in strada, dar vand in mediul online”, a declarat Dan Nechifor, prefect.
Anul trecut, 20 de consumatori de substante psihoactive s-au adresat si au beneficiat de ajutor din partea Centrului Antidrog Botosani.
In 2016, au fost efectuate 12 evaluari medicale, psihologice si sociale pentru persoanele care au savarsit infractiuni privind traficul si consumul ilicit de droguri. Dintre acestea, doua persoane au fost cercetate pentru cumpararea/detinerea in vederea consumului de substante psihoactive, si 10 pentru infractiunea de cumparare/detinere in vederea consumului de droguri de risc.
Centrul de Prevenire Antidrog a elaborat in anul 2014, in colaborare cu institutiile publice, autoritatile administratiei publice locale si organizatiile non-guvernamentale, „Strategia Judeteana Antidrog 2014-2020”, urmand ca in perioada imediat urmatoare sa fie elaborat Planul Local de Actiune pentru perioada 2017-2020. Numarul real al acestor consumatori este greu de stiut, in conditiile in care putini cer ajutorul specialistilor.