20.6 C
Botoșani
marți, 16 iulie 2024

Femeile între 25 si 64 de ani pot face gratuit testul Papanicolau. DSP Botoşani a primit bani pentru 1.000 de teste

maternitatefinalizata21

Nu mai putin de 1.000 de femei din judetul Botosani, care au intre 25 si 64 de ani, isi pot face gratuit testul Papanicolau pentru depistarea cancerului de col uterin. Programul national de verificare este finantat de Ministerul Sanatatii, iar Directia de Sanatate Publica din Botosani a primit, in primul trimestru 80.000 de lei.

„Finantarea programului pentru judetul Botosani in primul trimestru al anului 2015 este de 80.000 de lei, suma care asigura efectuarea a 1.000 de teste Babes Papanicolau”, a spus Angela Straticiuc, purtator de cuvant DSP. Testarea poate fi facuta in baza unui bilet de trimitere de la medicul de familie. Investigatia e importanta pentru ca femeile pot afla din timp ce probleme au si cum le pot trata.

„Practic femeile care se incadreaza in criteriile de eligibilitate, fie ca sunt sau nu asigurate se pot prezenta la medicul de familie pentru obtinerea formularului, iar cu acest formulat se prezinta pentru recoltare. Rezultatul va fi comunicat medicului de familie. Desfasurarea activitatilor de screening pentru cancerul de col uterin se realizeaza in cadrul Programului national de depistare precoce activa a afectiunilor oncologice, ca sub-program multianual finantat de catre Ministerul Sanatatii”, a declarat medicul Corneliu Saradan, DSP.

In anul 2014, de exemplu 52 de femei din mediul urban si alte 38 din rural au aflat ca sufera de aceasta maladie. In evidenta Directiei de Sanatate Publica Botosani, pe lista de cancer de col uterin se afla in total 950 de femei.

ARTICOLE CARE AR PUTEA FI DE INTERES
ULTIMA ORA