14.4 C
Botoșani
marți, 21 mai 2024

Fără măsuri, în 30 de ani, un salariat va trebui să susţină doi pensionari

bani foto tecuceni

Pensia liniştită se asigură din vreme, cu bani puşi deoparte din tinereţe. Este recomandarea specialiştilor, care atrag atenţia că populaţia României îmbătrâneşte accelerat, iar natalitatea este în scădere. Fondurile de pensii private pot fi o alternativă, ne recomandă economiştii. Câştigurile oferite sunt de aproape 10 la sută pe an şi investiţiile sunt sigure pe termen lung.

În 2040, românii care vor avea peste 65 de ani vor reprezenta aproape un sfert din populaţie, faţă de 17% în prezent. Economiştii caută soluţii ca să reducă presiunea pensionarilor pe buget.

Valentin Lazea, economist şef BNR: „Astfel, putem să-i lăsăm în câmpul muncii pe cei capabili până la 65 de ani, să avem un program pentru reîntoarcerea românilor din străinătate, să stimulăm părinții să facă mai mulți copii prin alocații mai mari”.

Dacă nu se iau măsuri din timp, în 30 de ani un salariat va trebui să susţină doi pensionari. Iar acest lucru se va simţi şi în banii pe care îi vor încasa cei care au ieşit din câmpul muncii.

Mihai Bobocea, reprezentant al Asociaţiei pentru Pensiile Administrate Privat: „Persoanele care sunt astăzi foarte tinere 30 – 40 de ani nu pot spera la mai mult de 10-15% rată de înlocuire din sistemul public. Astfel că este important să se gândească cât mai din timp la un sistem alternativ de economisire”.

Pentru o pensie decentă, economisirea ar trebui să înceapă încă de pe acum. 6,4 milioane de români contribuie la fondurile de pensii obligatorii administrate privat. După 7 ani de cotizaţii, fiecare a adunat în cont aproape o mie de euro.

Citeşte mai mult pe Digi24

ARTICOLE CARE AR PUTEA FI DE INTERES


ULTIMA ORA