26.6 C
Botoșani
marți, 23 iulie 2024

Fără ”cătușe pentru corupți”, un succes. Senatul a adoptat tacit proiectul

penitenciar920

Proiectul de lege al senatorului PSD Serban Nicolae de modificare a Codului de Procedura Penala prin care este eliminata incatusarea persoanelor fata de care s-a impus masura de arest preventiv si care nu au comis acte de violenta a fost adoptat de Senat, joi indeplinindu-se termenul de adoptare tacita a acestuia. Proiectul urmeaza sa ajunga la Camera Deputatilor, care este camera decizionala.

Practic, prin aceasta modificare cei acuzati de coruptie sau trafic de influenta nu vor mai fi incatusati in momentul retinerii si arestarii preventive decat in cazul in care au fost violenti sau au incercat sa se sustraga urmaririi penale.
Cele doua articole suna astfel:
„Persoanele fata de care s-a dispus una din masurile preventive prevazute la alin. (4) lit. a) si d), nu sunt incatusate in nicio imprejurare cu exceptia celor cercetate pentru infactiuni comise prin acte de violenta, a celor care s-au sustras urmaririi penale ori a celor care s-au opus masurii dispuse”.
„In cazul in care inculpatul locuieste, cu caracter permanent, intr-o alta locuinta decat cea mentionata ca domiciliu in actul de identitate, la cererea inculpatului, instanta poate dispune ca arestul la domiciliu sa se execute in respectiva locuinta”.
O alta prevedere a acestui proiect presupune ca persoanele fata de care s-a dispus masura arestului la domiciliu, dar care locuiesc permanent in alta parte decat domiciliul din actul de identitate, sa poata opta pentru aceasta locuinta.

Citeşte mai mult pe Realitatea.net

ARTICOLE CARE AR PUTEA FI DE INTERES
ULTIMA ORA