22.4 C
Botoșani
duminică, 14 iulie 2024

Eveniment cultural de amploare la Ipoteşti, la 126 de ani de la moartea poetului Mihai Eminescu FOTO

Ipotesti 14 iunie (9)

Moment important, astazi, la Memorialul Ipotesti, unde s-au omagiat 126 de ani de la moartea Luceafarului Poeziei Romanesti. Manifestarea a avut loc cu o zi mai devreme de data cand poetul a plecat dintre oameni, 15 iunie 1889.

Poeti, scriitori, oameni de cultura, oficialitati s-au adunat acasa la Eminescu si au marcat evenimentul care aduce aminte de cel mai mare poet al lumii. In deschidere, la bisericuta din curte a fost savarsita o slujba de pomenire, dupa care a fost depusa  coroana la statuia lui Mihai Eminescu.

Manifestarile s-au mutat in Amfiteatrul Laurentiu Ulici, unde s-a decernat Premiul pentru traducerea si promovarea operei eminesciene, editia 2015, obtinut de Christian Schenk, nascut la Brasov si stabilit in Germania.

„La Ipotesti, astazi, sunt prezenti scriitori din toata tara, din Germania, din Republica Moldova, pentru a-l omagia pe Eminescu la 126 de ani de la disparitia lui fizica dintre noi. Vom acorda un premiu important la Memorialul Ipotesti, fiind vorba de premiul pentru traducere si promovare a operei lui Eminescu in afara granitelor tarii”, a spus Gelu Dorian.

Christian Schenk a tradus in limba germana opera integrala poetica a lui Mihai Eminescu. „Sigur ca ma onoreaza acest premiu. 11 ani am lucrat la traducerea operei lui Mihai Eminescu. A fost si greu si usor. Doina, de exemplu a fost foarte greu de tradus pentur ca nu exista ceva asemanator in limba germana”, a declarat Christian Schenk.

Manifestarile prelejuite de 126 de ani de la moartea poetului au continuat cu prezentari de carti de poezii, recitatul poetilor laureati, lansarea volumului „Ipotesti sau realitatea poeziei”, autor Valentin Cosereanu, lansarea „Jurnalului Junimii”, decernarea premiilor Festivalului National de Poezie si Poroza Mihai Eminescu.

Ipotesti 14 iunie (1) Ipotesti 14 iunie (13) Ipotesti 14 iunie (12) Ipotesti 14 iunie (11) Ipotesti 14 iunie (10) Ipotesti 14 iunie (9) Ipotesti 14 iunie (8) Ipotesti 14 iunie (7) Ipotesti 14 iunie (6) Ipotesti 14 iunie (5) Ipotesti 14 iunie (4) Ipotesti 14 iunie (3) Ipotesti 14 iunie (2)

ARTICOLE CARE AR PUTEA FI DE INTERES
ULTIMA ORA