20.6 C
Botoșani
marți, 16 iulie 2024

Şefii judeţului Botoşani s-au întâlnit cu reprezentanţii Ambasadei Japoniei

 

News Şeful Secţiei Economice a Ambasadei Japoniei în România, Shin Ogawa, însoțit de Ioana Gâlc, senior analist în cadrul Secției Economice a Ambasadei, au avut ieri o întâlnire cu conducerea Consiliului Județean Botoșani.

Din partea Consiliului Județean Botoșani au fost prezenți la discuții vicepreședintele Cristian Achiței, secretarul județului Marcel Bejenariu și Otilia Moruz, director executiv al Direcției Dezvoltare și Promovare.

Scopul vizitei a fost de a cunoaște, succint, situația economică și oportunitățile pentru mediul investițional din Botoșani.

După o prezentare succintă a judeţului făcută de dl vicepreședinte Cristian Achiței, dl Shin OGAWA a prezentat câteva dintre posibilele domenii de colaborare economică dintre județul Botoșani și Japonia. A fost subliniat interesul mediului de afaceri japonez pentru importuri de textile și produse agricole ecologice (cereale, miere de albine etc. ). De asemenea, în ceea ce privește domeniile în care s-ar putea investi la Botoșani au fost identificate sectorul IT, telecomunicații și energie ”verde”.

”4 zile în 4 județe pentru a cunoaște Nord Estul României” a fost ținta periplului oficialului nipon. Acesta a ținut să precizeze că va promova, prin Secția Economică a Ambasadei, toate informațiile oferite de Consiliul Județean Botoșani, facilitând contactele între mediul economic și autoritățile celor două părți.

De asemenea, reprezentanţii Ambasadei Japoniei au avut o întâlnire şi cu prefectul Costică Macaleţi.

„Investitorii japonezi doresc să investească şi în N-E-ul României”, acesta este mesajul transmis de Şeful

După o prezentare succintă a judeţului făcută de prefectul Costică Macaleţi, oficialul nipon a precizat că sunt din ce în ce mai multe companii japoneze interesate de Europa de Est, în special companii care pot să producă pentru România.

„Dacă din acest punct de vedere pot să mediez între pieţele de afaceri şi autorităţi, o fac cu bucurie. Este importantă producţia către România, dar şi importul are locul său. Trebuie să recunosc că în Japonia ajung şi mărfuri româneşti. Cele mai importante sunt,  în ordine, cheresteaua, produsele textile şi cele din lemn.”, a declarat Shin Ogawa, adăugând că, în mod cert, produsele româneşti nu sunt suficient de promovate în Japonia.

Prefectul Costică Macaleţi a ţinut să prezinte oaspetelui date privind judeţul Botoşani, oferind detalii despre populaţie, activităţile economice cele mai dezvoltate, precum şi posibilităţile investiţionale.

„Sunt în Botoşani artişti sticlari care expun în marile oraşe ale lumii, inclusiv din Japonia. (…) Suntem al doilea jude din ţară ca suprafaţă de apă dulce, de aceea posibilitatea investiţiilor în domeniul peştelui ar fi interesant de analizat.”, a declarat prefectul Macaleţi, explicând că pentru crearea de noi locuri de muncă autorităţile locale pot oferi investitorilor diverse facilităţi.

La final prefectul judeţului i-a oferit oficialului un cadou constând într-un album de promovare şi un obiect de sticlă realizat de un artist din Bucecea.

ARTICOLE CARE AR PUTEA FI DE INTERES

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
ULTIMA ORA