Cresterea salariului minim pe economie la 1.450 de lei, de la 1 februarie 2017 a adus un val de disponibilizari la nivelul judetului Botosani.
Ca sa-si mentina afacerile rentabile unii patronii au fost nevoiti sa recurga la concedieri in randul angajatilor. Vorbim de 200 de lucratori, care in luna februarie si-au pierdut locul de munca si au ingrosat lista somerilor aflati in evidenta Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca.
„Domeniile de activitate sunt foarte multe, deci nu exista un domeniu primordial. Va informez ca in luna februarie am avut 202 disponibilizari. Nu au fost in schimb concedieri colective”, a declarat Teodor Dimitriu, director AJOFM.
Aceasta majorare salariala este resimtita de oamenii de afaceri care au fost nevoiti sa creasca salariile.
„Nu poti sa creste salariul decat din pret mai mare, din productivitate mai mare si din costuri mai mici, personal indirect mai putin. Noi suntem suficienti de calibrati la toate lucrurile acestea si pana una alta am apelat la elementul de pret mai mare pentru ca produsele pe care le facem sunt de o calitate inalta si nu poti sa fortezi lucrurile ca sa cresti productivitatile pentru ca risti sa ai probleme de calitate.Pana una alta asta e situatia, am majorat salariile, suntem pregatiti si pentru la anul tot cu clientii acestia, bineinteles daca nu se intampla ceva major pe plan economic”, a declarat Mihai Tincu, om de afaceri.
La un salariu minim brut pe economie de 1.450 de lei, patronul ar urma sa suporte, cu tot cu contributiile sociale de pe partea angajatorului, 1.783 de lei (fata de 1.538 de lei in prezent), iar salariatul ar urma sa primeasca o leafa neta de 1.065 de lei (fata de 925 de lei in prezent), luand in calcul actualul nivel al contributiilor.