EDITORIAL. FC Botoşani – Steaua 0-2: Prea mici pentru fotbalul mare

0
3885

FC Botosani - Steaua (35)

FC Botoşani – Steaua a fost un meci aşteptat cu mult optimism şi speranţă de către botoşăneni. Speranţa de a obţine măcar primul punct cu cea mai titrată echipă din România. De la jucători, la conducători şi până la spectatori, toţi sperau. Leo Grozavu a fost singurul mai rezervat în declaraţii şi care spunea că nu poate să promită vreun rezultat mare. Ştia el ce ştia.

La intrarea echipelor la încălzire, speranţele au crescut. Reghecampf urma să înceapă meciul fără Stanciu, Hamroun şi Ady Popa. Chiar şi cu rezervele, Steaua a dat senzaţia că este echipa mai valoroasă şi care nu îşi făcea griji în ceea ce priveşte punctele puse în joc. La pauză a fost 0-0, ambele echipe având câte o bară şi câteva oportunităţi de a marca. Optimismul botoşănenilor s-a stins chiar înaintea startului reprizei secunde. Reghecampf a făcut toate cele trei schimbări, introducându-i în teren pe Stanciu, Hamroun şi Popa. Doar de patru minute au avut nevoie cei trei pentru a înclina balanţa în favoarea Stelei. La 0-1, jucătorii botoşăneni parcă aveau plumb în picioare, suporterii erau dezamăgiţi şi parcă toată lumea aştepta finalul meciului. Conştienţi că marţi au meci cu Manchester City în play-off-ul Champions League, steliştii nu au mai forţat dar nici botoşănenii nu au mai fost capabili să le pună probleme. Pentru a nu fi un meci prea plictisitor, Stanciu a decis de vreo câteva ori să facă spectacol şi s-a distrat cu apărătorii botoşăneni pe care-i dribla precum pe nişte jaloane. Acelaşi Stanciu a fost şi la originea golului doi. A driblat, a şutat, Iliev a respins în faţă iar Tănase a împins mingea în poartă. Era minutul 80 iar tabela arăta 0-2. Dezamăgiţi, o parte din spectatori începeau să părăsească stadionul. Ca şi cum nu era suficient, căpitanul Gabi Vaşvari face un fault la mijlocul terenului, Balaj îi arată al doilea galben şi îl trimite la vestiare. Partida s-a încheiat cu victoria oaspeţilor iar FC Botoşani bifează a şaptea înfrângere consecutivă în faţa Stelei.

Optimismul dinaintea meciului s-a transformat la final în realism. FC Botoşani se poate lupta de la egal la egal doar cu rezervele Stelei dar nu şi cu titularii. Diferenţa de valoare este prea mare, diferenţa de pregătire de asemenea iar diferenţa de mentalitate este enormă. Avem jucători buni pentru meciurile cu CFR Cluj, Timişoara, Chiajna, Craiova sau Iaşi dar nu şi pentru meciurile cu Steaua.

Concluzia a tras-o chiar Leo Grozavu: “Vorbeam cu jucătorii de la Steaua şi mi-au spus că se lucrează fantastic de mult fizic. Jucătorii noştri s-au plâns că îi omorâm la antrenamente. Noi lucrăm cu disc de opt kilograme iar ei lucrează cu haltere de 40. Asta e diferenţa între Botoşani şi Steaua. Cele 32 de kilograme contează când te prezinţi pe teren. Lui Tănase, la primul antrenament, i-a venit rău. E increbil la ce nivel se lucrează. Noi dacă facem acelaşi lucru, jucătorii noştri nu se mai prezintă la jocuri. Avem jucători de la Liga a III-a, dacă îi punem o halteră de 40 de kilograme în spate, două săptămâni îl întorci pătura. Noi lucrăm cu disc de opt kilograme iar picioarele lor sunt aproape inerte în momentul deplasării”.

Asta e realitatea şi va trebui să ne mulţumim că avem o echipă în prima ligă dar o echipă care nu poate emite mari pretenţii atâta timp cât nu are mari valori.