17.2 C
Botoșani
miercuri, 10 august 2022

EDITORIAL. FC Botoșani și-a depus oficial candidatura la retrogradare

Când lucrurile merg bine, trebuie să se întâmple ceva astfel încât să fie stricate. Când nu pot cei din exterior să strice lucrurile, reușesc cei din interior să o facă. Așa s-a întâmplat la FC Botoșani de vreo doi ani iar astăzi, 18 iunie 2018, clubul și depus oficial candidatura la retrogradare, pentru sezonul care va debuta peste o lună de zile.

Să ne aducem aminte două momente importante din ultimii ani. Toamna anului 2016, FC Botoșani avea un parcurs bun și erau speranțe la play-off. S-a luat decizia reducerii contractelor jucătorilor iar din acel moment a început declinul.

Toamna anului 2017, într-un ziar de sport apare informația că patronul clubului Dinamo s-a întâlnit cu Cornel Șfaițer și i-a propus funcția de președinte. Valeriu Iftime a avut o reacție neașteptată, spunând că Șfaițer poate pleca pentru că nu este președintele clubului FC Botoșani. Parțial avea dreptate. În acte era Cătălin Anton dar de transferuri, de legătura cu FRF și LPF și de celelalte probleme se ocupa Cornel Șfaițer.

Declarațiile lui Iftime nu l-au lăsat indiferent pe Cornel Șfaițer care era tentat să renunțe dar până la urmă a decis să rămână alături de club. Situația tensionată de la nivelul conducerii s-a răsfrânt asupra echipei. Jocul a început să fie tot mai slab. A urmat pauza de iarnă în care au fost vânduți doi dintre cei mai buni jucători, s-a ratat play-off-ul și era clar că lucrurile merg într-o direcție greșită.

Un alt episod care a agitat și mai mult apele, a fost aducerea lui Marius Croitoru. Inițial s-a spus că va fi secundul lui Costel Enache dar era imposibil pentru că nu are școală de antrenori. Patronul clubului s-a reorientat și a decis ca Marius Croitoru să fie director sportiv, în locul lui Tony Heleșteanu. Astfel, fără niciun fel de experiență și fără școală de antrenori sau ceva studii de management sportiv, Croitoru a devenit șeful antrenorul Costel Enache.

Decizia nu i-a picat bine lui Cornel Șfaițer cum nu i-a picat bine nici libertatea pe care a primit-o Cătălin Anton în ceea ce privește partea administrativă. Practic, Anton se ocupa de tot ce înseamnă bugetul clubului, Croitoru de partea tehnică iar Cornel Șfaițer și Tony Heleșteanu ar fi fost de decor.

Duminică seară a fost programată o ședință în care s-au tranșat lucrurile. Oamenii care din 2004 și până acum au ținut această echipă, au decis să se separe iar clubul va fi condus exclusiv de Valeriu Iftime și oamenii lui.

FC Botoșani este în acest moment într-o situație complicată. Din vechiul lot mai sunt 14 jucători dar ar putea rămâne 12. Fundașul Andrei Burcă are o ofertă de la Hajduk Split iar căpitanul Mihai Roman pare tentat să plece la un club din străinătate, pe mai mulți bani. Politica clubului FC Botoșani este de a aduce străini și câțiva jucători tineri, toți liberi de contract și fără pretenții financiare prea mari. La reunire au venit vreo cinci jucători de 20-21 de ani de pe la echipe de Liga 2 și Liga 3, plus un grec care are un CV interesant dar rămâne de văzut cât de bun este. Problema este că toți acești jucători tineri și toți acești străini vor avea nevoie de acomodare. Nici Cabrera, Ngadeu sau Dimitrov nu au confirmat din primele meciuri. Abia în a doua parte a campionatului au arătat cât sunt de valoroși.

Fără un lot de jucători bine construit, cu un antrenor preocupat mai mult de mentalul jucătorilor și mai puțin de partea tehnico-tactică, fără doi oameni de bază în conducere și cu o politică de reducere a bugetului, FC Botoșani este una dintre candidatele la retrogradare în sezonul următor.

Următorul sezon va fi unul complicat deoarece mai multe echipe din zona play-out-ului se întăresc, aduc jucători, au bugete și se vor lupta pentru un loc în play-off. Lupta pentru evitarea retrogradării se va da pe toate planurile iar FC Botoșani, cu Anton și Croitoru în conducere, e greu de crezut că va reuși.

În momentul de față, cheia este la patronul Valeriu Iftime care încă mai poate salva ceva. Dacă nu se va mișca repede, e posibil ca în iarnă să nu se mai poată face nimic iar fotbalul botoșănean să moară pentru încă o perioadă lungă de timp.

ARTICOLE CARE AR PUTEA FI DE INTERES

1 COMENTARIU

  1. Sfaiter era liantul intre vestiar si conducere.Un minus clar plecarea lui.Apoi au plecat mai mult de jumatate din titulari si vor fi adusi niste copii care bineinteles nu costa.Intr-un cuvant Sfaiter ne-a adus in Liga 1 ,am jucat bine in Liga 1 ,iar Iftimie ne va retrograda.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here
ULTIMA ORA