19.3 C
Botoșani
miercuri, 10 august 2022

EDITORIAL. Cine și ce interese are la Urban Serv?

De vreo câteva zile, principalul subiect de discuție în administrația locală este despre soarta Urban Serv. De parcă toate problemele ar fi fost rezolvate în Botoșani… Ca să înțeleagă toată lumea, Urban Serv este o societate a Consiliului Local Botoșani care AR TREBUI să se ocupe de curățenia în municipiul Botoșani, de colectarea gunoiului, de piețe și de cimitire. Cum se ocupă? Vedem în fiecare zi când ieșim din casă.

Peste mai puțin de două săptămâni, contractul de salubrizare și deszăpezire dintre Primăria Botoșani și Urban Serv va expira. Tabăra PSD, în frunte cu viceprimarul Cosmin Andrei, susține varianta încredințării directe a contractului. Primarul Flutur se opune și spune că nu este legal și că ori se organizează licitație, ori se înființează un serviciu al primăriei care va prelua de la Urban Serv ceea ce înseamnă salubritate și deszăpezire.

Care o fi varianta corectă? Habar nu am și nici nu contează. Oricum ei vor vota după propriile interese. Vor găsi o portiță prin legislație, că era sau nu o virgulă la nu știu articol…

Dar de ce atâta înverșunare? Se gândesc ei la măturătorii care și-ar putea pierde locurile de muncă? Dintr-o dată s-a trezit în ei patriotismul local? Vor să salveze o societate pe care tot ei au îngropat-o? Nici vorbă. Ei încearcă salveze posturile membrilor de partid numiți în funcții. Se știe foarte bine că aceste societăți din subordinea Consiliului Local sau a Consiliului Județean sunt ținute în viață ca să fie angajați toți membrii de partid care nu au un loc de muncă sau care vor un post călduț, bine plătit și unde nu trebuie un efort prea mare.

Se plâng că dacă se organizează o licitație, Urban Serv nu are nicio șansă să câștige deoarece mașinile și utilajele din dotare sunt foarte vechi. Dar oare ce au făcut până acum cei care au condus societatea Urban Serv?

De câțiva ani se știa că în iulie 2019 expiră contractul și că trebuie să se doteze pentru a putea efectua salubrizarea municipiului. E clar că actualului director, numit de câteva luni, nu i se pot reproșa prea multe. Vina principală aparține fostului director și celor care l-au susținut. În toți acești ani, Urban Serv a obținut un profit mai mic sau mai mare iar prima lor grijă a fost să-și împartă acest profit. Între ei. Să nu credeți că au fost prea darnici cu angajații. Și-au făcut contracte cu cote variabile, indicatori de performanță ușor de îndeplinit astfel încât să beneficieze de bani în plus, bonusuri și tot felul de privilegii.

Nu s-au gândit să investească în mașini și utilaje, nu s-au gândit să facă un credit și să se doteze astfel încât să nu aibă niciun fel de emoții la licitație. Ei au luat niște vechituri pentru că nu mai aveau cu ce lucra și nu i-a mai interesat. În ultimii ani, la Urban Serv nu a existat o strategie pe termen scurt și mediu. Niciuna dintre activitățile pe care le are Urban Serv nu funcționează normal. La partea de colectare a gunoiului sunt mari probleme, vedem munți de gunoaie pe la rampele din cartiere și nu se găsește o soluție eficientă. Când vorbim de curățenia în oraș, ea este mai mult pe hârtie.  Au o rablă care se plimbă prin oraș și vreo câțiva oameni care adună hârtiile și PET-urile. Dacă vorbim de deszăpezire, aproape în fiecare iarnă sunt luați prin surprindere. Nu au utilaje, nu au sare, nisip… În cimitire e raiul boschetarilor iar în piețe e raiul samsarilor și hoților.

Cât despre cei care au condus societatea în ultimii ani, sunt oameni puși politic, susținuți de o anumită parte a PSD (tabăra Tincu – Cosmin Andrei) și care au pierdut licitația pentru administrarea depozitului de gunoi de la Stăuceni, în fața unei firme private din Suceava, au fost foarte aproape de a pierde licitația de colectare a deșeurilor pe zona patru a județului și care acum riscă să piardă și contractul de salubritate și deszăpezire. Pe ultima sută de metri, încearcă să pună presiune, și-au dat mâna cu sindicatul de la Urban Serv și speră să salveze ce mai poate fi salvat, indiferent cum o fac.

ARTICOLE CARE AR PUTEA FI DE INTERES

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here
ULTIMA ORA