2.5 C
Botoșani
miercuri, 30 noiembrie 2022

EDITORIAL. Amendamente făcute la mişto şi un buget fără nicio perspectivă

Consiliul Local, octombrie 2015 (1)

Municipiul Botoşani are bugetul pe 2016 aprobat dar vorbim de un buget din care nu se va realiza aproape nimic. Sunt puţini bani iar aceştia au fost împărţiţi pe zeci de obiective şi foarte probabil nu vom vedea nicio realizare importantă în acest an, de care să beneficieze locuitorii municipiului.

Bugetul propus de executivul primăriei a fost contestat de opoziţia din Consiliul Local. Pe bună dreptate, mulţi bani aruncaţi pe tot felul de aberaţii. Problema este că nici consilierii din opoziţie nu au venit cu o propunere de buget serioasă ci au preferat să facă spectacol în Consiliul Local. În şedinţa de marţi, am asistat la o bălăcăreală penibilă între unii liberali şi unii social democraţi iar după două ore de politică în Consiliu Local s-a decis respingerea bugetului  propus de executiv. Consilierii locali au revenit miercuri pentru o nouă rundă de dispute politice. Dacă marţi s-au prezentat total nepregătiţi, miercuri, liberalii au venit cu amendamente la bugetul propus de executivul primăriei. Nişte amendamente făcute la mişto, prin care parcă au vrut să dovedească încă o dată că avem cel mai slab Consiliu Local din ultimele două decenii şi jumătate.

Spre exemplu, consilierul local Eugen Ţurcanu, fost viceprimar vreo câteva luni şi totodată cel care a devenit vedetă în momentul în care şi-a instalat biroul în faţa primăriei, a venit cu o listă lungă de amendamente. Unele pozitive precum alocarea banilor pentru lucrări de reabilitare a unor străzi sau tăierea finanţărilor la aplicaţiile inutile propuse de executiv. În acelaşi timp, Ţurcanu a venit şi cu nişte amendamente absolut aberante. A propus reducerea sumei alocată pentru pista de atletism de la LPS, de la 400.000 lei la 200.000 lei. Suma alocată pentru iluminatul cu LED pe bulevardul Mihai Eminescu s-a redus de la 150.000 lei la 10.000 lei iar pentru staţiile de transport local s-a redus finanţarea de la 300.000 lei la 50.000 lei. După ideile lui Ţurcanu, la LPS se va face jumătate din pista de atletism, pe bulevard se vor monta câteva becuri LED iar staţiile de transport local probabil vor fi fără acoperiş. Iluminatul cu LED s-a dovedit a fi o soluţie foarte bună pe strada Primăverii din municipiul Botoşani unde vizibilitatea a crescut iar consumul este mult mai mic. Normal ar fi fost ca anul acesta să se aloce mai mulţi bani şi să se treacă la acest sistem de iluminat pe mai multe străzi din municipiu deoarece era o investiţie care s-ar fi amortizat repede iar vizibilitatea era una foarte bună. Cât priveşte pista de atletism de la LPS, este aberrant să aloci jumătate din suma necesară. Ori aloci toţi banii, ori nu aloci niciun leu.

Dacă ar fi stat măcar vreo cinci minute să analizeze, Eugen Ţurcanu ar fi venit cu nişte amendamente pertinente şi nu la mişto.

Veste bună este că se termină mandatul actualului Consiliu Local. La începutul lunii iunie vor fi alegeri locale şi sperăm că viitorul Consiliu Local şi viitorul executiv al primăriei să aibă mai multă decenţă, să nu mai asistăm la bălăcăreala din ultimii ani şi să fie preocupat de soarta municipiului şi nu de interesele personale şi de jocurile politice.

ARTICOLE CARE AR PUTEA FI DE INTERES
ULTIMA ORA