8.7 C
Botoșani
joi, 23 martie 2023

Ecologiştii vor planta 1404 copaci Paulownia Tomentosa în zona Cornişa. Această specie creşte 4-5 metri pe an

cornisa2

Înaintea campaniei electorale, ecologiştii botoşăneni au anunţat că vor planta atâţia copaci câte voturi vor obţine la alegerile europarlamentare. Au obţinut 1404 voturi şi acum se pregătesc să planteze 1404 copaci Paulownia Tomentosa, în zona Cornişa, acolo unde a fost extins cimitirul Pacea.

Mircea Costea, preşedintele de onoare al Partidului Ecologist Român, Filiala Botoşani, spune că prin acest gest va mulţumi celor 1404 botoşăneni care au votat lista PER la alegerile europarlamentare.

mircea costea per botosani

„Am solicitat primăriei să ne aprobe plantarea a 1404 copaci la Cornişa, în zona unde a fost extins cimitirul. Vrem să acoperim cu copaci zona cimitirului. Vor fi 1404 copaci plantaţi. Considerăm că în felul acesta putem mulţumi celor care au venit şi ne-au votat. Aşteptăm ca la următoarele alegeri să obţinem mai multe voturi şi să continuăm aceste acţiuni de plantarea copacilor. Am primit telefoane din mai multe judeţe ale ţării şi ne-au anunţat că vor veni să ne ajute la plantarea copacilor”, a spus Mircea Costea, preşedintele de onoare al PER Botoşani.


Plantarea copacilor va începe la finele lunii august. Ecologiştii au solicitat sprijinul primăriei pentru a fi protejată zona după realizarea plantării astfel încât să nu fie furaţi copacii.

„La sfârşitul lunii august, începutul lunii septembrie vom începe plantarea copacilor. Acest Paulownia tomentosa este un copac minune care creşte foarte repede. Doar unul din soiuri a fost aclimatizat pentru zona noastră. Acesta provine din Polonia. Toate costurile vor fi suportate de noi. Avem o mare teamă să nu fie vandalizaţi sau furaţi”, a adăugat Mircea Costea.

paulowniatamentosa

Paulownia, varietatea Tomentosa x Fortunei provine din familia de plante Paulowniaceae de origine asiatică, nativă din China, dar cultivată masiv şi în Vietnam, Japonia şi Koreea.

Original, denumirea sa a fost de Pavlovnia, în onoarea reginei Anna Pavlovna a Olandei, fiica ţarului Paul I al Rusiei. Din acest motiv mai este numit şi “Copacul Printesei”.

Potrivit site-ului Paulowniadevelopment.ro, Paulownia, varietatea Tomentosa x Fortunei este un copac foios ce poate atinge o înălţime de 30m la maturitate, cu frunze mari în formă de inimă şi un diametru în secţiune de până la 80 cm. Florile apar primăvara, având o corolă mov tubulară, iar fructul este o capsulă uscată, maro conţinând mii de seminţe.
Trunchiul principal este vertical având ramuri care cresc sub un unghi de 45-60 grade faţă de tulpină, iar laţimea coroanei bogate poate ajunge la peste 8m. Lemnul său este de culoare deschisă, cu o granulaţie fină şi foarte uşor, rezistent la contorsionare.
Este recunoscut mondial datorită creşterii sale rapide, de aproximativ 4-5 m pe an, dar şi datorită faptului că se regenerează din propria tulpină, după fiecare tăiere un nou vlăstar luând locul trunchiului tăiat.

Un alt avantaj al copacului Paulownia, varietatea Tomentosa x Fortunei îl reprezintă rezistenţa sa la temperaturi scăzute de până la -30 grade dar şi la temperaturi ridicate de +45 grade. Este singura specie de Paulownia care rezistă la diferenţe atât de mari de temperatura de la un sezon la altul, acesta este şi motivul pentru care specialiştii noştri nu recomandă plantarea altor specii de Paulownia în România.

cornisa1 cornisa

ARTICOLE CARE AR PUTEA FI DE INTERES
ULTIMA ORA