Putini ar putea crede ca mai exista un asemenea om! • Viata acestui barbat, care are aproape o suta de ani, este tulburatoare • Ceea ce povesteste acesta, cu lacrimi in ochi si cu o unda de regret, impresioneaza intr-o maniera aparte • Tata a 11 copii si cu o viata traita la maxim, omul a lasat un testament sacru urmasilor sai
Reporterii cotidianului BUNA ZIUA IASI (BZI) au realizat un amplu si interesant material, la deschiderea editiei din acest an a Targului Mesterilor Populari de la Iasi. Din randul mestesugarilor prezenti la aceasta manifestare au fost desprinse o serie de povesti originale si emotionante cu o parte din personajele participante. Urmariti, doar pe www.bzi.ro, un reportaj-video complet despre acestia!
Mos Gheorghe Smerica si tainele unei vieti de om
Chiar daca anul acesta a implinit venerabila varsta de 92 de ani, aventura vietii acestui om este una ce pare desprinsa din cartile de povesti nemuritoare. Cu toate acestea, el este exemplul viu ca nu trebuie sa ne uitam inaintasii si sa le oferim respectul pe care-l merita. Este vorba de mesterul olar Gheorghe Smerica, originar din satul Paraul – Negru, comuna Mihailesti, judetul Botosani. „De mic copil m-am apucat de olarie… Am si facut scoala la patron, da’ o scoala buna si ca sa invat meserie. Iaca asa m-am apucat eu de olarit, adica de dat viata lutului si pamantului… Ca, asta sa stiti de la mine, tare-i bine sa stii in viata o meserie si sa respecti traditiile si valorile stramosesti. Am facut, in viata mea, milioane de oale si ulcele care, unele dintre ele, i-a impresionat tare mult pe straini, asta pentru ca ei nu vad asa ceva decat la televizor sau in imagini. Acuma, daca faci bine treaba, se poate castiga si din olarit… Eu am 11 copii, sapte baieti si patru feti, dar ma doare ca niciunul dintre ei nu a vrut sa urmeze acestmestesug stramosesc. Asta e o tristete si o mahnire mare a mea si, sincer sa va spun, nu stiu daca generatiile urmatoare vor mai sti ceea ce inseamna traditiilenoastre”, a povestit olarul botosanean.
Misterul lingurii de lemn din Bucovina
Mai departe, o alta figura speciala prezenta la targ in are in prim-plan pe Florin Cramariuc, mester autentic in prelucrarea lemnului din Bucovina. Din mainile sale, de peste 50 de ani, au iesit sute de mii de obiecte extrem de frumos cioplite. „Eu fac acest lucru de cand ma stiu… Eu fac de la lazi de zestre, linguri sau alte obiecte bune in gospodarie. Eu, in fiecare zi, fac cate un model. E greu de spus daca se mai respecta traditiile atata timp cat nu se poate respecta om cu om. Acuma, totusi, mai sunt mesteri care mai pastreaza neatinse traditiile si nu le manjesc cu altele. In munca asta, prima data iti ies ochii, apoi transpiratia si apoi si ceva banuti din acest mestesug! Eu, spre exemplu, nu vand obiecte ci povestile acestuia. Daca nu le vom respecta, traditiile noastre vor mai fi cunoscute doar din filme, de la muzeu sau simple imagini…”, dezvaluie Caramariuc.
Citeşte mai mult pe BZI.ro