1.2 C
Botoșani
marți, 31 ianuarie 2023

Două ţări din Europa impun restricţii autovehiculelor cu motoare diesel

masini targ920

Maşinile cu motor diesel riscă să dispară de pe şosele. Franţa şi Norvegia sunt doar două dintre statele care au ajuns la concluzia că autovehiculele pe motorină sunt mai poluante decât cele cu motor pe benzină. Autorităţile de la Paris au mers şi mai departe. Astfel, maşinile pe motorină vor circula alternativ, în funcţie de numărul de înmatriculare, o măsură care aminteşte de anii comunismului din România.

Poliţiştii francezi au fost nevoiţi să îi liniştească pe şoferii nervoşi care nu au putut circula astăzi (n.red. luni, 23 martie) în Paris pentru că maşinile lor aveau număr par. Decizia a fost luată de primăria capitalei franceze din cauza poluării prea mari din oraş. Măsura este temporară, până când norul de noxe se va împrăştia. Cine nu o respectă primeşte o amendă de 22 de euro.
În Franţa, peste 80% din maşinile care circulă pe străzi sunt diesel. S-a ajuns aici, spun specialiştii, pentru că, în urmă cu câţiva ani, maşinile cu motorină erau preferate de mulţi cumpărători. Combustibilul era mai ieftin decât benzina.
În schimb, în România, cei mai mulţi şoferi au maşini pe benzină. Din cele 6 milioane de autoturisme înmatriculate la noi, doar 2,5 milioane au motor diesel.
Citeşte mai mult pe DIGI24

ARTICOLE CARE AR PUTEA FI DE INTERES
ULTIMA ORA