14.4 C
Botoșani
joi, 31 octombrie 2024

Două clădiri monument istoric abandonate de autorități. Una dintre ele a devenit casă pentru oamenii străzii deși se află într-o zonă ultracentrală

Două clădiri monument istoric aflate în zona centrală a orașului zac în paragină și se află într-o avansată stare de degradare, iar instituțiile care le administrează nu se grăbesc să le reabiliteze. Ambele au o istorie de peste 100 de ani și sunt printre cele mai frumoase monumente istorice din municipiul Botoșani.

Prima clădire este Casa Garabet Ciolac, cea care se află pe strada Marchian numărul 7, situată între Serviciul Județean de Ambulanță și Casa Sindicatelor. Obiectivul a devenit locul în care adăpostesc oamenii străzii deși este situat la câteva sute de metri de Teatrul Mihai Eminescu, într-o zonă intens circulată. Clădirea se află în administrarea Direcției de Sănătate Publică (DSP), care a avut sediul acolo până în 2012 și este pur și simplu abandonată de ani buni, deși are o valoare istorică mare.

Directorul DSP, Teodor Ferariu: „Ministerul Sănătății nu finanțează astfel de imobile. De asta nu am obținut bani să o consolidăm”

 

Directorul DSP, Teodor Ferariu, spune că a făcut mai multe demersuri către Ministerul Sănătății, dar fără rezultat, iar singura speranță pentru reabilitare este aprobarea unui proiect transfrontalier.” Noi avem un proiect tranfrontalier împreună cu Ucraina, care are o tematică cu asistență medical comunitară, un centru multifuncțional, un centru de comandă mai bine spus. Nu am avut filă de finanțare pentru această clădire, iar Ministerul Sănătății nu finanțează astfel de imobile. De asta nu am obținut bani să o consolidăm. Acum am găsit această sursă de finanțare, noi proiectul l-am depus pe 30 ianuarie anul acesta și este la faza de evaluare. A trecut de selecția documentelor fiindcă au cerut și niște clarificări acum vreo trei luni de zile. Nu am nici un răspuns în acest moment. Valoarea proiectului este de aproximativ 1,7 milioane de euro, din care 1,3 milioane de euro sunt lucrările de reabilitare. Restul de 400.000 de euro sunt pentru activitățile din cadrul proiectului. Proiectul nu este doar să construim ci să facem și activități. Așteptăm finalizarea evaluării, eu cred că îl vor declara câștigător. Avem și partea de cofinanțare asigurată de minister, de aproximativ 350.000 de euro, care este mai mult de 10% , contează foarte mult. Vom obține un punctaj mai bun, plus experiența fiindcă am mai avut un proiect transfrontalier tot cu Ucraina și l-am finalizat. Noi în fiecare an am solicitat bani de investiții de la minister și nu le-am cerut să ne dea toți banii într-un singur an, fiindcă oricum lucrarea este de durată. a spus directorul DSP. Potrivit acestuia, în cazul în care proiectul va fi respins, se va lua în calcul predarea în administrare către Primăria Botoșani, instituție care de altfel, și-a exprimat interesul de a o prelua. “Primăria a avut o tentativă de a solicita să preia clădirea de la noi, doar că ei nu au nimic concret, nu au venit cu o solicitare clară pe care și Ministerul Sănătății să o ia în analiză. Undeva prin luna februarie anul viitor, vom avea și finalitatea evaluării. Dacă proiectul nu trece, vom vedea, dacă Primăria Botoșani păstrează intențiile de o prelua și cu un proiect viabil, atunci ministerul o va ceda. “ a încheiat directorul DSP Botoșani.

Casa Urșianu Fischer stă abandonată, deși se află pe un bulevard important al municipiului Botoșani. Timp ce 16 ani nu s-a făcut nici măcar un proiect

Un alt monument istoric care stă în ruină este Casa Urșianu Fischer, aflată pe bulevardul Mihai Eminescu, numărul 52 și care a servit drept sediu pentru Casa de Asigurări de Sănătate Botoșani până în 2008. De atunci și până acum conducerea instituției nu a făcut nimic concret pentru a moderniza una dintre cele mai frumoase case ale municipiului Botoșani, care este afectată de o ciupercă periculoasă. Deși se află în paragină, nici actuala conducere nu se grăbește să găsească finanțare pentru reabilitare. “Noi nu avem nici un proiect referitor la această clădire, vrea să o preia în administrare Primăria Botoșani. O vom da, dar avem și noi acolo unele activități și suntem în curs de a ne reglementa activitățile noastre. La un moment dat a fost un studiu de fezabilitate, s-a vrut a se face o reabilitare după care s-a renunțat, în urmă cu mai mulți ani. Sediul de acolo este închis, este în conservare, nu este abdandonată. Noi avem acolo o clădire, o anexă unde avem arhiva. Eu trebuie să-mi caut spațiu pentru arhivă, nu pot să-mi iau documentele în spate și să mă duc undeva. Suntem în căutarea unei soluții unde să mutăm arhiva. Să aibă primăria bani să reabiliteze toate clădirile pe care le-a cumpărat. De altfel, pe clădirea principală care este de patrimoniu am și dat acceptul încă de anul trecut, acolo sunt și anexe care nu sunt de patrimoniu, sunt niște clădiri anexe. Sunt niște demersuri de făcut, într-un viitor cât de cât apropiat o să găsim soluții să ne retragem de acolo. Acolo a fost sediu principal și au fost niște lucruri de făcut care nu se pot face bătând din palme.” a spus Alina Mustiață, directorul CJAS Botoșani.

Două clădiri care au o istorie aparte

Casa Urșianu Fischer, una dintre cele mai frumoase case ale Botoşanilor, a fost ridicată în jurul anului 1890 de fraţii Ioan şi George Miclescu, proprietari ai moşiei Călineşti. Aceştia foloseau locuinţa mai ales iarna, atunci când aveau prilejul să participe la diverse acţiuni culturale alături de elita judeţului. Construcţia se află pe lista monumentelor istorice ale oraşului sub numele de Casa Urșianu Fischer. În anul 1903 clădirea a fost închiriată Prefecturii judeţului pentru a servi ca sediu Tribunalului Judeţean, timp de treo ani .Din 1906, casa a fost vândută căpitanului Gheorghe Ursian, care avea să devină în 1911 prefect al judeţului. De partea cealaltă, Casa Garabet Ciolac a fost construită în anii 1850 de către niște negustori armeni și are o valoare importantă arhitecturală.

Primăria Botoșani a vrut de mai multe ori să preia în administrare ambele clădiri pentru ca ulterior să găsească surse de finanțare prin care să le reabiliteze.

Primăria Botoșani a încercat în ultimii ani să preia în administrare cele două clădiri dar de fiecare dată s-a lovit de refuzul Ministerului Sănătății.” Am făcut demersuri pentru să le primim în proprietate pentru a demara un proiect. Nu sunt în stare să pună un burlan de zece ani și se degradează clădirea. Pe clădirea de la CJAS Botoșani nu am primit un aviz de la Casa Națională de Asigurări de Sănătate pentru că de aici, de pe plan local, s-a transmis că au arhivă, au nevoie de o cale de acces, după ce în prealabil mi-au spus că sunt de acord.” a spus primarul municipiului Botoșani, Cosmin Andrei.

ARTICOLE CARE AR PUTEA FI DE INTERES

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.











































ULTIMA ORA