20.6 C
Botoșani
marți, 16 iulie 2024

Doina Federovici, în topul celor mai activi parlamentari din actualul Legislativ

federovicidoinaparlament

Conform publicaţiei “Expert Electoral” nr. 3 (7)/2014 al Autorităţii Electorale Permanente, senatorul Doina Elena Federovici ocupă locuri fruntaşe atât în ceea ce priveşte activitatea în Senat cât şi în ansamblul Parlamentului României, ocupând:

Locul 2 în topul celor mai active femei parlamentare din Senat

Locul 4 din 170 în topul celor mai activi parlamentari din Senat

Locul 12 din 574 în topul celor mai activi parlamentari

Conform unui articol publicat în revista mai sus menţionată, s-a realizat primul indice agreat al activităţii parlamentare: clasamentul grupurilor parlamentare şi al parlamentarilor. Astfel, s-a ajuns la concluzia că cele 65 de femei parlamentare sunt cu 40% mai active decât toţi cei 509 bărbaţi luaţi la un loc în Parlamentul României.

Pentru monitorizarea activităţii parlamentare a fost creat un indice cu ajutorul căruia au fost clasificaţi deputaţii şi senatorii în actualul mandat.

Indicele activităţii parlamentare (IAP) reprezintă un instrument de măsură a gradului de implicare şi activitate politică a aleşilor poporului în activităţile curente ale forului legislativ al României. IAP este o completare la monitorizarea activităţii parlamentare pe care o face anual Institutul de Politici Publice (IPP) din 2005 până în prezent, în “Raportul de monitorizare: oglinda activităţii parlamentarilor”. IAP ataşează fotografiei statistice publicate de IPP şi analiza activităţii grupurilor parlamentare şi a parlamentarilor în mod individual.

IAP reprezintă o medie ponderată a principalelor activităţi parlamentare, calculate după cum urmează:

IAP= IL*30% + LC*25% + DP 20% + ITP*15% + M*10%,  unde:

IL – iniţiative legislative

LC – luări de cuvânt

DP – declaraţii politice

ITP – întrebări şi interpelări

M – moţiuni

Principalele rezultate la nivelul parlamentarilor sunt următoarele:

Topul parlamentarilor pe sexe

Femeile din Parlamentul României sunt cu 40% mai active decât bărbaţii, cu un IAP de 33,87 faţă de 24,21. Mai mult, femeile nu sunt nici lideri de grup, astfel încât nivelul IAP să fie crescut artificial ca urmare a luărilor de cuvânt.

Cele mai active femei senator sunt: Cristiana Anghel, Doina-Elena FEDEROVICI şi Gabriela Firea.

Conform raportului publicat, este de menţionat faptul că valoarea IAP a domnilor Dumitru Oprea si Puiu Haşotti este crescută artificial  datorită faptului că sunt lideri de grup: PDL, respectiv PNL şi înregistrează un număr mare de luări de cuvânt.

Tot pe baza IAP a fost calculat topul celor mai activi 15 parlamentari din ambele camere ale Parlamentului:

Conform raportului publicat, este de menţionat faptul că valoarea IAP a domnilor Dumitru Oprea, Puiu Haşotti, Viorel Hrebenciuc şi Valeriu Ştefan Zgonea este crescută artificial datorită faptului că sunt lideri de grup: PDL, PNL, PSD, respectiv preşedintele Camerei Deputaţilor şi înregistrează un număr mare de luări de cuvânt.

IAP este un instrument util pentru a atrage atenţia asupra activităţii depuse de aleşii poporului în Prlamentul României.

Pe baza IAP se pot trage urmatoarele concluzii: cele 65 de femei sunt cu 40% mai active decât cei 509 bărbaţi din Parlamentul României şi cei 170 de senatori sunt cu 2,3 % mai activi decât cei 404 deputaţi.

Puteţi consulta întregul articol publicat de Autoritatea Electorală Permanentă pe site-ul acestei instituţii.

ARTICOLE CARE AR PUTEA FI DE INTERES
ULTIMA ORA