-0.1 C
Botoșani
duminică, 4 decembrie 2022

INTERVIU. Dănuţ Pop, preşedinte PER: „PSD-ul ne-a omorât. Ne-a ameninţat oamenii”

Preşedintele Partidului Ecologist Român a venit miercuri seara în judeţul Botoşani unde a avut o întâlnire cu candidaţii la alegerile parlametare ce vor avea loc duminică. Într-un interviu acordat pentru Btonline, liderul PER a spus că în cazul în care alegerile se vor desfăşura corect, formaţiunea pe care o conduce va intra în Parlament.

Cum s-a desfăşurat campania electorală?

Campania a decurs bine dar problemele sunt mult mai profunde. PSD-ul ne-a omorât. Ne-a ameninţat oamenii, s-au retras… Umblă cu tot felul de tertipuri, să nu mai candideze sau să iasă şi să spună că susţin alţi candidaţi. Nişte practici comuniste.

Cum stau candidaţii PER în sondaje?

Electoratul nostru este undeva la 7-8%. Trebuie să mai muncim puţin pentru că nu am reuşit să ne facem destul de vizibili. Şi datorită problemelor financiare. Nu suntem un partid care să avem fonduri cum au ceilalţi. Dacă luăm doar afişajul din fiecare oraş, ne dăm seama că au cheltuit foarte mulţi bani. Cred că fiecare candidat al USL-ului a cheltuit minim 200.000-300.000 de euro. Asta îmi pune semne de întrebare. Într-un mandat de patru ani, salariul este de 50.000 de euro. Ce om sănătos la cap bagă 300.000 de euro şi scoate 50.000 de euro. Se vede clar pentru ce se duc în parlament.

Va intra Partidul Ecologist în Parlament?

Se poate atinge pragul electoral dar va fi foarte greu pentru că de fiecare dată ne fură la vot. Partidele mici sunt dezavantajate tot timpul. E foarte greu să controlăm. Nu ne doresc în parlament pentru că suntem independenţi şi nu suntem controlaţi de nimeni. De asta, au existat şi scindări. Cum am reuşit să ne punem pe picioare, cum s-a băgat cineva şi ne-a dezbinat. Drept dovadă şi acum. Şi mie mi-a oferit Ponta trei locuri dar le-am refuzat. Nu ne interesează să meargă o persoană sau două în parlament ci ne interesează ca partidul să crească. Vom face organizaţii acolo unde avem probleme şi sper ca la europarlamentare să fim o forţă.

Cum este oganizaţia de la Botoşani?

Este o organizaţie care stă bine. A avut probleme. I s-au retras nouă oameni în ultima zi dar a reuşit să găsească candidaţi în aproape toate colegiile. Aceaşi problemă am avut-o în majoritatea judeţelor. Am avut oameni care au plătit taxa de participare dar s-au retras pentru că au fost ameninţaţi. Până acum Ardealul a fost în faţă dar acum Moldova stă mult mai bine.

Aţi cerut sprijinul ecologiştilor din Europa?

Eu am un dinte împotriva lor. Ei sunt finanţaţi de cel mai mare poluator din Europa. Am avut o discuţie cu ei acum câteva luni de zile şi ne-au cerut să închidem centrala nucleară. Le-am spus că nu putem să închidem această centrală pentru că nu suntem atât de dezvoltaţi să intrăm pe energie alternativă, care e foarte scumpă. Nu avem investiţia şi nici nu putem lăsa populaţia. Şi aşa preţul energiei e aproape ca afară. Pe mine mă interesează să-mi apăr ţara. Nu suntem un partid extremist. Ne interesează dezvoltarea economică. Avem un program foarte bun pe agricultură. Nu am un dialog cu ei. Sunt interese ale grupurilor economice.

În cazul în care PER trece pragul electoral, veţi face vreo alianţă?

Dacă intrăm în parlament, ne dorim să intrăm la guvernare. Un paradox. Nu vrem Ministerul Mediului ci Ministerul Agriculturii.

Cu USL?

Eu nu cred că va guverna Ponta. Indiferent ce se va întâmpla, Băsăsescu nu îi va da mandatul. Nu are cum să-i dea. Chiar dacă ar fi să piardă funcţia de preşedinte, nu va accepta. Va numi un premier din cadrul USL-ului dar nu pe Ponta. Şapte luni nu a făcut absolut nimic. A tăiat banii de investiţii, a nenoricit societăţile comerciale, nu sunt bani şi trăieşte din împrumuturi. Noi vom intra doar într-o guvernare de dreapta. PNL şi PDL se vor uni până la urmă. Nu vor rămâne dezbinaţi la infinit.

Vedeţi o rupere a USL-ului după alegeri?

Cred că lucrurile se vor clarifica în vara sau toamna anului viitor. La ora asta, ruperea USL-ului nu se poate face. Am văzut şi semnalul de marţi seară. Pentru prima dată, Tăriceanu şi Videanu într-o emisiune. Cine a înţeles, a înţeles. Semnalul este destul de clar. Dreapta este singura care poate dezvolta această ţară. Stânga nu are cum. Am văzut de fiecare dată, doar ajutoare sociale. 

ARTICOLE CARE AR PUTEA FI DE INTERES

1845 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here
ULTIMA ORA