4.2 C
Botoșani
sâmbătă, 26 noiembrie 2022

Directorul Stațiunii Popăuți s-a întâlnit cu ministrul Muncii pentru a discuta despre lefurile cercetătorilor și cumulul pensiei cu salariu VIDEO

În această dimineață, Ionică Nechifor, directorul Stațiunii de Cercetare Popăuți, s-a întâlnit cu Raluca Turcan, ministrul Muncii, pentru a discuta despre salarizarea cercetătorilor și despre proiectul de lege care va interzice cumulul pensiei cu salariul.

Ionică Nechifor spune că majoritatea stațiunilor de cercetare din România au o problemă în ceea ce privește personalul deoarece tinerii nu au fost atrași de acest domeniu din cauza lefurilor foarte mici. El i-a solicitat ministrului Muncii să ia o serie de măsuri astfel încât să nu fie afectată activitatea de cercetare.

“Am avut șansa să vorbesc cu doamna ministru. Doamna ministru cunoștea problemele noastre, în agricultură. Am dorit să discut despre acel proiect de lege privind cumulul pensiei cu salariul. În cercetarea agricolă, în ultimii 30 de ani, nu s-a investit sau s-a investit foarte puțin. Cei care au rămas în activitatea de cercetare au făcut-o doar din pasiune. Nu au avut posibilitatea să transfere cunoștințele căpătate în timp către tineretul care ar trebui să vină. Tineretul lipsește aproape în totalitate din cercetare. I-am cerut doamnei ministru să găsească soluții ca această trecere către personalul tânăr să se facă în etape pentru că e foarte greu să trimiți acasă niște cercetători care au căpătat experiență, au anumite realizări. A fost de acord doamna ministru. Chiar am văzut o reacție pozitivă din partea domnului senator Costel Șoptică. Împreună au spus că trebuie să găsim soluții pentru tinerii care preiau această activitate de cercetare pentru că nu e normal ca un cercetător tânăr să aibă salariul la nivel unui muncitor. Domnia sa a promis că va căuta soluții astfel încât activitatea din cercetarea agricolă să nu aibă de suferit”, a spus Ionică Nechifor.

Un cercetător câștigă cât un muncitor

În momentul de față, un tânăr inginer care lucrează într-o stațiune de cercetare câștigă cât un muncitor. Din acest motiv, mulți absolvenți de facultate preferă să lucreze la firme private sau să plece din România. În ultimii ani, la Stațiunea de Cercetare Popăuți au fost angajați câțiva tineri cărora li s-au oferit unele facilități. Mai mult, s-a început amenajarea a cinci locuințe de serviciu în incinta stațiunii, acestea urmând a fi puse la dispoziția inginerilor tineri.

“Am văzut multă dorință vis-a-vis de grila de salarizare astfel încât să atragem tineri în cercetare. Noi suntem într-o situație destul de dificilă la nivel național. Noi rezistăm la Stațiunea de Cercetare Popăuți pentru că am atras în jurul nostru profesori universitari, am atras tineri ingineri pe care îi susținem financiar și de la Asociația Crescătorilor de Ovine și Caprine Moldoovis. I-am spus și doamnei ministru că un muncitor are salariul de 2300-2400 lei iar un tânăr inginer are 2400-2600 lei. Diferența este foarte mică. Și în cazul muncitorilor salariile sunt mici dar am mai găsit soluții să-i ajutăm și să-i păstrăm. Le punem la dispoziție transportul către casă, le mai dăm câte o masă. Cei care doresc să achiziționeze cereale, le dăm la prețuri mai reduse. Soluția este de a avea o grilă de salarizare compatibilă cu responsabilitatea pe care o are fiecare. Atunci tinerii ingineri vor veni către activitatea de cercetare pentru că ar fi motivați și și-ar etala pasiunea și competențele lor”, a adăugat Ionică Nechifor.

ARTICOLE CARE AR PUTEA FI DE INTERES

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here
ULTIMA ORA