17.2 C
Botoșani
miercuri, 10 august 2022

Director Modern Calor: “Facturile vor fi la un nivel rezonabil”. VEZI cât vor fi facturile la un apartament cu două camere

Începând de la 1 ianuarie, prețul gigacaloriei s-a majorat iar botoșănenii care au locuințele racordate la sistemul centralizat de încălzire vor plăti facturi mai mari comparativ cu iarna trecută.

Prezent în emisiunea Dialog Deschis, la TeleM, Bogdan Varasciuc, directorul general al Modern Calor, a precizat că facturile vor fi suportabile de către populație și nu vor fi sume foarte mari de plată. El spune că pentru luna ianuarie, la un apartament cu două camere, factura nu ar trebui să fie mai mare de 350 de lei.

“Populația va plăti 271 de lei pe gigacalorie, cu tot cu TVA. La un apartament cu o cameră, factura nu ar trebui să depășească 271 de lei și 350 de lei pentru un apartament cu două camere. Din fericire, temperatura nu a fost foarte scăzută și nu a crescut foarte mult consumul. Noi estimăm ca facturile să fie la un nivel rezonabil”, a spus Bogdan Varasciuc.

Creșterea tarifelor a fost amânată două luni

Noile tarife ar fi trebuit să intre în vigoare de la 1 noiembrie dar reprezentanții primăriei și societății de termoficare au decis să amâne majorarea pentru data de 1 ianuarie.

“Decizia privind creșterea prețurilor era aplicabilă cu 1 noiembrie 2021. În urma unor discuții cu domnul primar, am convenit ca această creștere să fie amânată. În noiembrie ne-am asumat noi să suportăm diferența iar în decembrie a fost efortul primăriei pentru a menține același preț la populație. Trebuia să ținem cont că mulți dintre clienții noștri au venituri mici. Am reușit să menținem același preț pentru lunile noiembrie și decembrie iar creșterea să o facem de la 1 ianuarie. Am avut în vedere și perspectiva reducerii TVA de la 1 ianuarie, de la 19% la 5%”, a adăugat directorul societății Modern Calor.

Prețul gazului a crescut cu aproape 100 de lei/MWh

Această majorare a prețului gigacaloriei se datorează în primul rând creșterii prețului gazului. Dacă în iarna trecută Modern Calor plătea 85 lei pe MWh, acum plătește 176 de lei pe MWh. Contractul a fost încheiat în luna septembrie și este valabil un an de zile.

“În primă fază ne-am speriat de prețurile care au fost ofertate. Anul trecut a fost un preț diferențiat de 75 de lei pe MWh pentru perioada de vară și 85 de lei pentru perioada de iarnă. Ne-am trezit cu oferte care depășeau 200 de lei. Am reușit să încheiem un contract cu Romgaz, la un preț de 176 de lei pe MWh. Dacă ne uităm la ce s-a întâmplat ulterior și ce se întâmplă în momentul acesta, ne felicităm pentru acest contract. Prețul pe terminalul Bursei Române de Mărfuri este undeva la 850-900 de lei pe MWh. Noi am încheiat cu 176 lei, preț care este valabil un an. Prețurile au crescut cu mult mai mult decât s-a crezut vreodată. Toate aceste creșteri la energie electrică și gaz sunt fără precedent”, a mai declarat Bogdan Varasciuc.

ARTICOLE CARE AR PUTEA FI DE INTERES

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here
ULTIMA ORA