Campania din perioada 15 martie-15 aprilie are pentru silvicultori o semnificaţie aparte, fiind cunoscută sub numele de „Luna plantării arborilor”. Denumită iniţial „Serbarea sădirii arborilor”, a fost oficializată în ţara noastră în anul 1901 de către Spiru Haret ca o sărbătoare de primăvară, la nivel naţional.
Acţiunile silvice care se desfăşoară în această perioadă de către Direcţia Silvică Botoşani au ca obiectiv conştientizarea populaţiei despre necesitatea asigurării integrităţii şi dezvoltării pădurilor, împădurirea terenurilor forestiere goale, igienizarea lizierelor şi a traseelor drumurilor ce străbat fondul forestier, participarea tineretului şi în special a elevilor la aceste acţiuni.
Fondul forestier actual al judeţului Botosani este de 56 333 ha (11,5% din suprafaţa judeţului) şi cuprinde pădurile situate în partea nord-estică a României, fiind desfăşurat altitudinal de la 60 m (Lunca Prutului) la 580 m (culmea Holmului). La est şi la vest pădurile sunt delimitate de râurile Prut respectiv Siret.
În responsabilitatea Direcţiei Silvice Botosani se află 48 280 ha terenuri forestiere situate pe raza administrativă a două judeţe, respectiv Botoşani (99.4%) şi Suceava (0.6 %). Din total suprafaţă, 34 711 ha sunt proprietate publică a statului (72 %) iar 13 569 ha (28%) reprezintă fond forestier privat reconstituit ca urmare a aplicării legilor fondului funciar.
Din suprafaţa retrocedată de 22 492 ha, 6 271 ha sunt administrate de către structuri silvice ce funcţionează pe teritoriul judeţelor vecine iar pentru suprafaţa de 13 569 ha asigurăm servicii de pază şi administrare.
Pentru 2016, Direcţia Silvică Botoşani şi-a stabilit împăduriri integrale pe 200 hectare în urma tăierilor rase, din care 185 de hectare în fondul forestier de stat şi 15 hectare într-un fond forestier privat unde există un contract de administrare.
De asemenea, se vor face completări în plantaţii, urmare a pierderilor normale şi a celor cauzate de calamităţile naturale (seceta ) din anul trecut. Este vorba de un program anual 167 ha, din care 142 ha în plantaţii în fond forestier şi 25 ha plantaţii în teren degradat, toate prevăzute a se executa în această primăvara. În plus, se vor efectua lucrări de refaceri plantaţii calamitate integral anul trecut. Este un program anual de 31 ha, din care 11 ha în plantaţii în fond forestier şi 20 ha plantaţii în teren degradat, toate prevăzute a se executa în această primăvara.
Tot în această primăvară se vor face completări într-un fond forestier privat cu contract de administrare, plus regenerări naturale în suprafeţe de pădure în care s-au efectuat tăieri definitive. Este un program anual de 100 ha, programul pentru această primăvară fiind de 15 ha.
Suprafeţe mai mari de împăduriri în această primăvară sunt în special în suprafeţele de pe care s-au exploatat arboretele de molid afectate de uscare în masă precum şi unele terenuri degradate cumpărate de către D.S. Botoşani anii trecuţi astfel:
- Tudora -57 ha, din cadrul O.S. Mihai Eminescu
- Pădurea Runc, com. Frumuşica -80 ha, din cadrul O.S. Flămânzi
- Oroftiana , com. Suharău – 17 ha şi perimetrele Bodron III -8 ha şi Puţureni -20 ha , com Coţuşca – 13 ha, din cadrul O.S.Darabani
- Vânători -9 ha – din cadrul O.S. Truşeşti
Faţă de anii trecuţi, programul la regenerarea pădurii din anul trecut şi din acest an a crescut semnificativ ca urmare a uscării în masă a arboretelor de molid (cca 600 ha).
„Programul de guvernare prevede creşterea suprafeţei împădurite iar noi acţionăm prin împădurirea tuturor terenurilor degradate aflate în administrarea noastră şi prin asigurarea puieţilor necesari pentru perimetrele de ameliorare constituite sau care se vor constitui în baza Legii 100/2010 şi pentru perdelele de protecţie ce se vor constitui în baza Legii 289/2002”, a precizat Gheorghe Rusu, directorul Direcţiei Silvice Botoşani.