0.6 C
Botoșani
joi, 30 noiembrie 2023

Dinu Patriciu a murit. Mărirea şi decăderea unui imperiu: cum a făcut Patriciu bani, ce avere a avut de fapt şi cum a risipit cea mai mare parte din ea

dinu patriciu foto Adevarul

Dinu Patriciu a murit marţi, la Londra, la 64 de ani. Cel care, până nu demult, a fost cel mai bogat român suferea de probleme grave de sănătate de câţiva ani. „Adevărul” vă prezintă radiografia tuturor afacerilor mogulului, pornind cu primul său megabusiness – Rompetrol, dar şi parcursul său în presa românească şi falimentarea invariabilă a tuturor proiectelor în care a pompat bani Dinu Patriciu.

„Cum adică achitat? Eu nu achit nimic!“, a spus Patriciu atunci când Tribunalul Bucureşti a dat sentinţa în cazul Rompetrol. Este, bineînţeles, o glumă, însă una care reuşeşte să sintetizeze poveştile despre problemele financiare ale omului care a avut cândva o avere estimată la 2,5 miliarde de euro. Cum se pierd atâţia bani în doar câţiva ani?   Să faci 110 dolari din 100, asta înseamnă că ai muncit. Să faci 110 milioane de dolari din 100 de milioane, asta este inevitabil, spune un mogul sud-american într-un film cu Ava Gardner şi Humphrey Bogart („The Barefoot Contessa“/ „Contesa desculţă“, 1954).

Povestea lui Dinu Patriciu pare însă că se încăpăţânează să fie excepţia care întăreşte regula.     Departe de a fi rămas un om sărac, omul de afaceri a pierdut o bună parte a averii în ultima perioadă. În 2008, averea lui Patriciu era estimată de „Forbes“ la 2,5 miliarde de dolari, care îl plasa pe primul loc în topul celor mai bogaţi români şi pe locul 462 între miliardarii în dolari ai lumii.

Patru ani mai târziu, Patriciu a coborât pe locul 854 între bogaţii din întreaga lume şi mai ocupă prima poziţie doar în topul realizat de „Forbes România“, care îi estimează averea la 1,5 miliarde de dolari. Cealaltă publicaţie care realizează un astfel de clasament în România, „Capital“, l-a poziţionat pe locul al cincilea, cu o avere de 1,1 miliarde de euro.

Pe 5 septembrie 2012, la ora 03.00, s-ar fi încheiat, după 20 de ore de negocieri, cea mai recentă afacere a lui Patriciu. Acesta i-ar fi vândut omului de afaceri Cristian Burci trustul Adevărul Holding. Tranzacţia prin care se va vinde 100% din trust se va finaliza în 10 zile, a declarat pentru paginademedia.ro Burci, care nu a vrut să dezvăluie valoarea acesteia.

Citeste mai mult pe Adevarul.ro

ARTICOLE CARE AR PUTEA FI DE INTERES
ULTIMA ORA