22.4 C
Botoșani
duminică, 14 iulie 2024

Din ce în ce mai multe tumori gigantice descoperite la femeile din judeţul Botoşani. Vezi ce spun medicii

operatie tumora matrnitatea botosani (4)

Din lipsa de informare, din neglijenta sau din lipsa de educatie, unele femei din judetul Botosani evita sa mearga la medic. Desi au simptome care ar trebui sa le ridice un semn de intrebare, acestea ajung la spital cu tumori ovariene in stadii avansate.

Medicii de la sectia de obstetrica si ginecologie sunt cei care  trag un semnal de alarma dupa ce au extirpat tumori si de zece kilograme.

„In ceea ce priveste tumorile chistice, intr-o prima etapa apar tulburarile digestive, o balonare deosebita care  treneaza luni de zile. Un al doilea semn pentru tumorile de uter, pentru fibroame, ar fi cresterea in dimensiuni a abdomenului, dar pot sa apara si tulburarile menstruale. Am avut tumori mari, chiar si de zece kilograme, chisturi mari. Au fost tumori de dimensiuni gigantice care ajungeau pana la dimensiunea unei sarcini la termen”, a declarat Gina Puflea, medic sef sectia de obstetrica si ginecologie.

De regula, aceste paciente au peste 50 de ani, dar au fost si cazuri cu femei intre 30 si 40 de ani. Majoritatea provin din mediul rural.

„In general sunt femei care de sapte-opt sau noua ani nu au mai fost vazute de un ginecolog. Intotdeauna cand sunt intrebate de ce nu au venit la o consultatie, ele raspund ca s-au simtit bine si nu au considerat ca este nevoie sa ajunga la medicul ginecolog”, a adaugat medicul sef de sectie.

In general, tumorile extirpate, chiar daca sunt de dimensiuni mari, sunt benigne, adica cele care nu se pot raspandi si nu provoaca in mod normal complicatii grave pentru sanatate.

ARTICOLE CARE AR PUTEA FI DE INTERES
ULTIMA ORA