1.8 C
Botoșani
joi, 2 februarie 2023

Diaconu iese la ATAC şi îl desfiinţează pe Portariuc: „Groparul Botosaniului”

Diaconu Ion interviu

Fostul director general al Modern Calor a ieşit la atac şi îl pune la zid pe primarul Ovidiu Portariuc. Ion Diaconu îl acuză pe edilul municipiului că nu a dorit să acceseze 12 milioane de euro pentru continuarea investiţiilor în sistemul de termoficare.

„Existența unei strategii nu e garanția reușitei, însă lipsa oricărei strategii e rețeta garantată a eșecului. Și eu cred că cei care conduc acum municipiul Botoșani nu au nici un fel de strategie și ca drumul lor e spre eșec. Doar că cetățenii sunt cei care vor simți efectele acestui eșec.

Folosirea dublului limbaj, ca să mă exprim elegant, dar și lipsa de bunăvoință, ascunde ceva – nesinceritate. La modul declarativ spui că-ți dorești proiecte, atragerea de fonduri, dar faptic dosești proiectele existente prin sertare și le sabotezi cu bună ștință. Vorbești fără rușine de „realizări în termoficare” și îți arogi merite (cum se cheamă când furi rezultatele muncii altuia?), deși n-ai nici o contribuție. Asta în condițiile în care din luna decembrie 2014 ai blocat efectiv la primărie un proiect cu finanțare europeană în valoare de 12 milioane de euro, din cauza asta existând puține șanse ca el să mai poată fi finanțat si realizat in anul 2015.

De ce? Doar pentru că partea de contribuție locală, care ar trebui să fie cofinanțarea, vrei s-o bagi în panseluțe, în ceva vizibil imediat, pentru că vin alegerile și nu ai ce arăta oamenilor?

E cât se poate de evident că administrația actuală de la municipiu nu crede nici o clipă în noul sistem de termoficare și în rolul său viitor într-un model urban funcțional și modern. Alvin Toffler spune că „trebuie negociat între avantajele economice (și politice în cazul de față, aș spune eu) pe termen scurt și sănătatea socială și ecologică pe termen lung”. Dar astfel de concepte par dificil de înțeles pentru oamenii aflați la butoane și care nu au altă viziune decât aceea de a-și trăi clipa și a-și satisface propriile orgolii. Nu mai contează că au îngropat un proiect de termoficare al cărui fundament este în primul rând economic, pentru că realizarea lui ar crește producția și vânzările operatorului de tremoficare cu aproape 30%, pe segmentul persoanelor juridice, ceea ce este enorm. Unde mai pui că asta ar fi fost o afacere win-win, în care toată lumea câștigă – operatorul își sporește și optimizează producția, iar beneficiarii, persoane juridice, prin racordarea la o sursă ieftină de energie termică. Un astfel de proiect, în timp, ridică din presiunea pe bugetul local (clientul persoană juridică nu primește subvenție) și compensează pierderile in sistem cauzate de reducerea pe moment a numărului de clienți persoane fizice. Marii analiști economici spun că una din industriile viitorului ar fi tocmai cea din domeniul asigurării de energie pe baze ecologice. Doar că cei care conduc acum la Botoșani nu-s interesați decât de prezent. Cum am spus, ei își trăiesc clipa și asta ar trebui să se vadă în contul lor personal și, dacă se poate, în sondaje. Nu ne putem dori doar ca anul pe care-l mai au la dispoziție să se scurgă cât mai repede și ca trecerea lor episodică prin viața noastră să fie o lecție despre „așa nu”.

A postat Ion Diaconu pe facebook.

ARTICOLE CARE AR PUTEA FI DE INTERES
ULTIMA ORA