16.4 C
Botoșani
luni, 20 mai 2024

Deputatul Tamara Ciofu susține cauza copiilor aflați în detenție, alături de Avocatul Poporului și UNICEF

ciofu

Deputatul Tamara Ciofu a participat, ieri, 3 iulie, a.c., la Conferința de lansare a raportului special al instituției Avocatului Poporului, privind ”Respectarea drepturilor copiilor privați de libertate în România, la Palatul Parlamentului.

Totodată, evenimentul a prilejuit și semnarea Memorandumului de înţelegere pentru perioada 2014-2017 dintre Avocatul Poporului, reprezentat de domnul Victor Ciorbea şi UNICEF România, reprezentat de doamna Sandie Blanchet, cunoscută militantă pentru drepturile copilului.
Tamara Ciofu, în calitate de vicepreședinte a Comisiei pentru Drepturile Omului și președinte a Subcomisiei pentru egalitate de tratament și nediscriminare, a susținut o declarație privind demersurile instituționale ale Camerei Deputaților pentru promovarea și garantarea drepturilor minorilor aflați în detenție. Astfel, deputatul PSD a prezentat rezultatele vizitei de documentare din octombrie, anul trecut, la Penitenciarul Găeşti, Penitenciarul de minori şi tineri Craiova şi Centrul de Reeducare Buziaş.
”În discuțiile cu cei din conducerea centrelor de reeducare am sprijinit, printre altele, ideea monitorizării stării de sănătate a copiilor aflați în detenție și instituirea unui program de supraveghere a acestora după eliberare pentru a asigura succesul eforturilor de reeducare. Detenţia pentru minori trebuie să fie o şansă, nu un sfârşit de drum pentru cei care încalcă legea. Şansa la reeducare, reintregrare în societate este, în sine, un drept al copilului, ce trebuie apărat şi respectat de toate instituţiile statului”, a declarat Tamara Ciofu la Palatul Parlamentului.
În cadrul evenimentului s-a evidențiat ideea creării unui organism autonom pentru apărarea drepturilor copilului în raport cu instituțiile statului, un mecanism instituțional asemănător Avocatului Poporului. Deputatul Tamara Ciofu s-a raliat propunerilor lansate în special de reprezentanții UNICEF și a susținut că va analiza aceste propuneri în următoarea sesiune parlamentară, alături de colegii săi.
”Înființarea unei instituții de tipul unui comisariat care să apere drepturile copiilor în raport cu instituțiile statului face obiectul recomandărilor ONU pentru toate statele lumii. Vulnerabilitatea copiilor, nu doar a celor aflaţi în detenţie, porneşte de la imposibilitatea de reclamare a încălcării drepturilor lor, de la imposiblitatea de a-şi exprima opţiunea prin vot sau de a influenţa modul în care autorităţile publice îşi exercită puterea. De aceea, cred că țara noastră ar trebui să se aplece mai mult asupra recomandărilor ONU pentru protejarea drepturilor copiilor”, a susținut vicepreședintele PSD Botoșani.

ARTICOLE CARE AR PUTEA FI DE INTERES


ULTIMA ORA