13.9 C
Botoșani
vineri, 24 mai 2024

Deputatii au decis: Parintii vor primi o zi libera pe an pentru a-si duce copilul la medic

parinti copii

Salariatii parinti vor beneficia de inca o zi libera pe an, dupa ce un proiect de lege in acest sens a fost aprobat ieri de Camera Deputatilor, prin vot final. Mai exact, parintii vor primi liber pentru a-si duce copilul la doctor.

Camera Deputatilor a adoptat proiectul de lege privind ziua libera pentru ingrijirea sanatatii copilului, cu 201 voturi „pentru”, 93 de voturi „impotriva”, 26 de „abtineri”.

Conform documentului citat (in varianta aprobata de Senat si trimisa spre adoptare Camerei Deputatilor), parintii vor avea o zi libera pe an pentru a-si duce copilul la medic. Ziua libera pentru ingrijirea sanatatii copilului se va acorda pentru a asigura posibilitatea parintilor sau reprezentantilor legali ai copilului de a verifica periodic starea de sanatate a acestuia.

Atentie! De aceasta facilitate vor beneficia doar parintii asigurati in sistemul asigurarilor sociale de stat.

Asadar, parintii vor avea dreptul la o zi libera doar pentru ingrijirea copiilor cu varste cuprinse intre 0 si 18 ani, iar angajatorul nu va fi obligat sa plateasca drepturile salariale aferente zilei libere.

Ziua libera se va acorda doar la cererea unuia dintre parinti, la alegere, fiind justificata ulterior cu acte doveditoare din partea medicului de familie al copilului, din care rezulta controlul medical efectuat. Cererea parintelui va fi depusa cu cel putin 15 zile lucratoare inainte de vizita la medic si va fi insotita de o declaratie pe propria raspundere ca, in ultimul an, celalalt parinte nu a solicitat si nici nu va solicita ziua libera.

Potrivit proiectul de act normativ aprobat marti de deputati, tot o zi lucratoare libera pe an se va acorda si in cazul familiilor cu doi copii. In schimb, familiile cu trei sau mai multi copii vor primi 2 zile libere, consecutive sau separate, dupa cum va decide si angajatorul.

Angajatorii vor fi obligati sa acorde ziua libera pentru ingrijirea sanatatii copilului. In caz contrar, ei vor risca amenzi cuprinse intre 500 si 1500 lei.

Citeşte mai mult pe Avocatnet.ro

ARTICOLE CARE AR PUTEA FI DE INTERES

ULTIMA ORA