28.3 C
Botoșani
sâmbătă, 20 iulie 2024

Deficit mare de anestezişti la Botoşani. Cei şase medici sunt chemaţi de acasă când sunt prea multe intervenţii chirurgicale

operatie tumora matrnitatea botosani (5)

Situatie grava la Spitalul Judetean de Urgenta lucreaza mai putini anestezisti decat ar trebui. In prezent, sunt sase specialisti, cand ar nevoie de cel putin noua anestezisti. Dificil este atunci cand sunt multe operatii si acestia fac eforturi mari pentru a se ocupa de toti pacienti.

In medie pe zi, la Mavromati sunt cate 20 de interventii, iar daca mai punem  si cate 4 sau 8 operatii zilnice de la maternitate, unde nu exista anestezist si trebuie sa vina prin rotatie de la spitalul judetean, situatia nu este tocmai pozitiva. Garzi la obstetrica si ginecologie fac si doua rezidente, una in anul patru si cealalata in anul cinci.

„La anestezisti este un deficit major, dar vestea buna este ca in urmatorii ani exista probabilitatea de a veni patru anestezisti. Sunt doua anesteziste care sunt rezidente, una in anul patru si una in anul cinci care deja fac garzi la noi si care sunt extrem de pregatite”, a spus medicul Gina Puflea, sef sectia obstetrica si ginecologie.

La spitalul de urgente din Botosani au fost scoase la concurs doua posturi pentru anestezisti. Acum, ideal ar fi ca locurile sa fie si ocupate de specialisti.

„Exista un deficit de medici anestezisti, iar spitalul judetean a scos la concurs doua posturi. Speram sa se inscrie si sa participe la concurs pentru ca avem nevoie de anestezisti. In momentul de fata spitalul dispune de sase medici anestezisti la cele trei sectii si am avea nevoie de inca trei. Nu am avut cazuri in care sa fie refuzate interventiile chirugicale din cauza acestui deficit, dar asta pentru ca e vorba de un efort suplimentar din partea anestezistilor”, a declarat Ioan Asaftei, purtator de cuvant Spitalul Judetean de Urgenta.

Reprezentantii spitalului spun ca nici scoaterea posturilor la concurs nu este o solutie pentru ca lipsesc specialistii in acest domeniu, iar cei care sunt prefera sa plece sa profeseze in spitalele din strainatate.

ARTICOLE CARE AR PUTEA FI DE INTERES
ULTIMA ORA