16.4 C
Botoșani
vineri, 14 iunie 2024

De anul acesta, PFA-urile achită contribuție obligatorie la pensii

bani ajutoare foto radioiasi

Românii care fac bani ca persoane fizice autorizate(PFA) au lăsat pe ultima zi depunerea noilor formulare pentru calcularea contribuţiilor la pensii. Pe lângă orele pierdute la cozile de la ghişeu, oamenilor nu li se pare corect să contribuie la pensii de două ori.

Cei care câștigă în plus ca persoane fizice autorizate au fost nevoiți să meargă la Fisc și să depună formularul 600, pentru ca autoritatea fiscală să calculeze câți bani vor da la pensii, deși unii dintre ei contribuie deja la pensii, pentru că sunt și salariați.

„Sunt şi angajată, sunt şi PFA, deci plătesc şi acolo, şi acolo, asta e! Eu sunt o singură persoană, logic nu e corect, dar sistemul e deficitar, e nevoie de bani”, a reclamat o femeie.

Pentru PFA-uri, contribuţia obligatorie la pensii este de 10,5% din venitul net obţinut din activitatea independentă. Contribuţia se calculează pe baza unui plafon de venituri de cel puţin 938 de lei şi de cel mult 13.405 lei.

„Plata contribuţiei individuale la pensii de 10,5% din venitul net nu asigură acelui PFA un stagiu de cotizare integral, prin urmare dacă această persoană fizică ce desfăşoară activităţi independente îşi doreşte să iasă la pensie va trebui să plătească opţional o contribuţie de 15,8%”, a precizat consultantul fiscal Adrian Bența.

Ghișeele au fost supraaglomerate și de cei care abia și-au înființat PFA-uri.

Citeşte mai mult pe DIGI24

ARTICOLE CARE AR PUTEA FI DE INTERES

ULTIMA ORA