17.3 C
Botoșani
marți, 27 septembrie 2022

Cum scazi factura la gaze iarna dacă ai centrală de apartament. Cum reglezi parametrii şi geamurile termopan

Proprietarii de locuințe care au centrale termice sunt obligați prin lege să facă revizia periodică a echipamentelor o dată la doi ani pentru a se asigura că funcționează în condiții normale. Specialiștii recomandă însă efectuarea unei revizii anuale pentru a reduce uzura sistemului de încălzire, dar și costurile.

Costurile în lunile de iarnă la facturile pentru gaze naturale pot crește foarte mult, însă românii cu centrale termice pot ajunge la economii semnificative. Există diverse metode prin care cheltuielile lunare se pot reduce. Pe perioada lunilor mai friguroase, instalațiile de încălzire au tendința de-a arde mai mult combustibil. Ceea ce nu trebuie să se traducă prin costuri neapărat mai ridicate.

În categoria centralelor care pot ajuta la economisirea unor sume mari de bani, lunar, nu intră, însă, instalațiile mai vechi de 15 ani, din casele românilor. O astfel de centrală înregistreză pierderi mari, pentru că are un grad de eficiență, mediu, de până la cel mult 70%. Asta va însemna că o centrală termică veche mai trebuie să funcționeze, pe perioada întregului an, cu o temperatură constantă ridicată. În acest mod se și ajunge la respectiva marjă ridicată la nivel de pierderi.

Centralele de apartament ceva mai noi pot fi folosite într-un mod în care să devină mai economice. Un alt truc de luat în seamă este și cel al aerisirii caloriferelor. În cazul în care acestea nu se încălzesc uniform sau dacă produc zgomote, se aerisesc măcar o dată pe sezon. Trebuie știut și că un calorifer aerisit este cu mult mai economic și ajută și la confortul termic, alături de durata de viață a centralei.

Citește mai mult pe RTV.NET

ARTICOLE CARE AR PUTEA FI DE INTERES

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here


ULTIMA ORA