2.2 C
Botoșani
miercuri, 6 decembrie 2023

Cum s-a mobilizat o ţară pentru geniul neurochirurgiei româneşti. Tratatul de medicină al lui Leon Dănăilă va fi tipărit gratuit de Editura Academiei Română

leon danaila

Vestea că cel mai bun specialist neurochirurg din ţară, Leon Dănăilă (81 de ani), vrea să-şi vândă casa pentru a mai edita o carte ce ar putea să salveze vieţi a reuşit să mobilizeze o ţară întreagă. Sute de oameni din România, dar şi din diaspora s-au oferit să contribuie la tipărirea cărţii, dar şi numeroase edituri şi-au exprimat dorinţa de a publica gratuit lucrările specialistului.

Specialistul neurochirug Leon Dănăilă, o legendă în viaţă a medicinei româneşti, după 40.000 de pacienţi salvaţi, la 81 de ani, se confruntă cu o realitate crudă a României anului 2015. Deşi apreciat la nivel mondial şi cunoscut ca un adevărat salvator de vieţi, reducând mortalitatea în cazul operaţiilor pe creier de la 50% la 4-5%, Leon Dănăilă nu are bani să-şi scoată o carte de specialitate, un tratat de o maximă importanţă, după cum spune şi chirurgul.

După o viaţă de muncă şi salvat vieţi statul român în recompensează cu 2.500 de lei lunar. Şi asta după ce a trăit până acum doi ani şi cu 1.800 de lei.

Mai bine de 950 de lei se duc pe întreţinere, iar specialistul nu avea cum să-şi scoată cartea, pe care o pregăteşte la o editură. Mai mult decât atât în numele ştiinţei şi a iubirii faţă de pacienţi, Leon Dănăilă era gata să-şi vândă casa, pentru a face rost de bani pentru tratatul pe care îl scrie. Condiţia pe care o punea cumpărătorului era să-l lase în locuinţa unde a trăit aproape o viaţă, până la moarte.
Citeste mai mult pe Adevărul.ro

ARTICOLE CARE AR PUTEA FI DE INTERES
ULTIMA ORA