13.7 C
Botoșani
joi, 29 septembrie 2022

Culturi afectate în proporție de 70-80%. Ionică Nechifor: “Dacă nu se intervine concret, vom avea de suferit iar suferința va fi pe termen lung”

În mai multe zone din România, culturile sunt compromise în proporție de 70-80% și chiar 100% dar reprezentanții guvernului și Ministerului Agriculturii încă nu au un plan pentru salvarea agriculturii românești.

Ionică Nechifor, președintele Asociației Moldoovis și totodată directorul Stațiunii de Cercetare Popăuți, spune că trebuie o intervenție rapidă a guvernului astfel încât fermierii să-și poată înființa noile culturi.

“Nu există cale de întors. Guvernul și Ministerul Agriculturii trebuie să declare măcar secetă pedologică regională, dacă nu declară la nivel național. Zona centrală a țării a fost mai puțin afectată de secetă dar zona Moldovei și sudul sunt afectate de la 70-80% până la 100%. La porumb, culturile sunt compromise aproape totalitate”, a spus Ionică Nechifor.

Din estimările făcute până acum, Stațiunea de Cercetare Popăuți are o pagubă de peste 500.000 de lei din cauza secetei din acest an.

“În județul Botoșani nu avem o situație centralizată, aștept și eu să văd ce ne vor spune reprezentanții Prefecturii. Noi avem culturile de porumb afectate sută la sută, floarea soarelui a fost afectată în proporție de 80% iar celelalte culturi sunt afectate undeva la 60-70%. Paguba estimată este undeva la 555.000 lei. Dacă aveam un an normal, acești bani ar fi intrat în conturile Stațiunii de Cercetare. Nu cred că statul român va putea să acopere în totalitate pagubele dar măcar să fie o sumă pe hectar care să o primească fiecare fermier, pentru a putea să-și înființeze culturile de toamnă. Dacă nu se intervine concret, cu o sumă pe hectar și pe animale, vom avea de suferit iar suferința va fi pe termen lung. Nu doar a fermierului ci și a consumatorului. Noi și acum avem o problemă pentru că importăm mult mai mult decât exportăm. Noi suntem obligați să exportăm materie primă pentru că nu avem unde să procesăm ceea ce producem. În plus, nu avem nici resursa umană pe care să o folosim la procesare. Lucrurile acestea au fost spuse de multe ori iar acum vom vedea efectele”, a mai spus Ionică Nechifor.

ARTICOLE CARE AR PUTEA FI DE INTERES

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here


ULTIMA ORA